PvdD verzet zich tegen import chloor­kippen


24 maart 2015

De Partij voor de Dieren heeft om opheldering gevraagd over mogelijke import van chloorkip in Europa. Vorige week kwam naar buiten dat de Europese Commissie het nu geldende importverbod voor chloorkippen wil opheffen.

Amerika probeert al jaren toegang te krijgen tot de Europese markt voor de chloorkip. In de VS wordt kippenvlees na het slachten standaard behandeld met chloor. Dit is een goedkope manier om ziekteverwekkers af te stoppen. In de EU is deze methode verboden omdat het risico’s met zich meebrengt voor de volksgezondheid. De import van Amerikaanse chloorkippen is dan ook al jaren verboden. De Amerikaanse regering wil al heel lang dat dit verbod opgeheven wordt.

Onder druk van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS lijkt dat nu inderdaad te gaan gebeuren. Deze vrijhandelsdeal, TTIP genaamd, dreigt alle milieu-, dierenwelzijns- en voedselveiligheidsnormen overboord te zetten. Marianne Thieme heeft vragen gesteld over het opheffen van het importverbod op de chloorkip.

Marianne Thieme: “De regering heeft steeds volgehouden dat de Europese normen voor voedselveiligheid niet verlaagd zullen worden, en dat er dus geen chloorkippen of hormoonvlees op de Europese markt toegelaten zullen worden. Deze uitspraken blijken een wassen neus, nu zelfs al voordat TTIP überhaupt van kracht is, deze normen al worden verlaagd.

De Partij voor de Dieren waarschuwt dat naast chloorkip ook andere verboden voeding op termijn naar Europa zal komen. "Brussel wil koste wat het kost dat het vrijhandelsverdrag met Amerika er komt, of we er nu hormoonvlees, kloondieren of chloorkip voor op ons bord krijgen," aldus Anja Hazekamp.

De PvdD is een fel tegenstander van vrijhandelsverdragen die ten koste gaan van mens, dier en milieu en de democratie vergaand uithollen. Zie ook:

Bekijke Esther Ouwehand's bijdrage aan het AO Landbouw- en visserijraad:

Bekijk Esther Ouwehand's bijdrage aan het AO informele handelsraad: