PvdD: geen haaien in disco­theek


10 september 2013

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert op aandringen van de Partij voor de Dieren het welzijn van de haaien die ter vermaak in een discotheek worden gehouden. Ondanks eerdere Kamervragen van PvdD heeft de club La Cattleya in Arnhem toch een aquarium geplaatst waarin twee bandluipaardhaaien zwemmen. Kamerlid Esther Ouwehand heeft staatssecretaris Dijksma gevraagd de haaien daar zo snel mogelijk weg te halen.


OpenCage Systems/Wikimedia Commons

Ondanks eerdere protesten plaatste de eigenaar vorige week het aquarium met de haaien in zijn club. De veel te kleine leefruimte en de harde geluiden, trillingen en lichtflitsen kunnen de dieren ernstig verstoren.

In mei werd het idee van de discotheekhouder al bekend. Kamerlid Esther Ouwehand heeft toen Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma. In haar antwoord bevestigde de staatssecretaris dat de omstandigheden in een discotheek de haaien ernstige schade kunnen toebrengen en zij gaf aan de situatie nader te laten onderzoeken door de NVWA. De Partij voor de Dieren is verbaasd dat de haaien er toch zijn gekomen en wil dat de dieren zo snel mogelijk worden weggehaald uit de discotheek.

Ouwehand: “Vermaak van bezoekers mag geen reden zijn om dieren tentoon te stellen in een discotheek. Iedereen weet dat haaien gevoelig zijn voor harde geluiden en veel meer leefruimte nodig hebben dan een bak van 5 bij 1,3. Ook de staatssecretaris liet in antwoord op mijn vorige vragen weten dat zij niks zag in dit plan. De haaien moeten daar dus zo snel mogelijk weg.”