Toezicht op vlees weg bij slagers, terug naar overheid


11 september 2013

De Tweede Kamer voert vandaag een debat met staatssecretaris Dijksma over de berichten dat vlees de slachthuizen verlaat met poepbacteriën als E.coli erop. Ook het gesjoemel met dierenwelzijnskeurmerken komt aan de orde. De Partij voor de Dieren kiest als inzet voor het debat: volksgezondheid en dierenwelzijn gaan voor kostprijsverlaging.

Het ene voedselschandaal volgt het andere op; dioxine, salmonella, ESBL, MRSA en BSE hebben mensen ziek gemaakt. Paardenvlees wordt verkocht als rundvlees. Nu blijkt dat er gesjoemeld kan worden met dierenwelzijnskeurmerken en er poepresten op het vlees zitten. De sector haast zich om te melden dat er niets aan de hand is. Gewoon doorkopen mensen, als je het vlees maar goed bakt dan maakt een restje poep hier of daar niets uit!

Meerdere rapporten hebben aangegeven dat het met de controle op ons voedselsysteem slecht gesteld is. De PvdD zet zich al sinds haar entree in de Kamer in om het slachtproces kwalitatief te verbeteren en de voedselveiligheid te garanderen. Voorgaande kabinetten hebben, vooral onder CDA-regie, niet willen luisteren en voerden drastische bezuinigingen in waarbij privatisering en zelfregulering de hoofdlijn vormde.

Marianne Thieme zal in het debat pleiten voor beter toezicht en meer controle op de vleesproductie. Er moet permanent cameratoezicht komen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) moet meer en onaangekondigd controleren. De afgelopen jaren is het toezicht steeds meer geprivatiseerd en gedereguleerd. De PvdD wil dat de overheid het toezicht weer in handen krijgt. Zij zal de staatssecretaris vragen vaart te zetten achter de uitvoering van de PvdD-motie tot het verbeteren van het slachtproces. Dierenwelzijn en voedselveiligheid kunnen niet langer als de stiefkinderen van het beleid behandeld worden.

Thieme: “De staatssecretaris heeft aangekondigd nu met maatregelen te komen en de ‘handhavingscultuur’ van de sector aan te pakken. Dit klinkt mooi maar dit kan alleen als de eerdere bezuinigingen op de nVWA worden teruggedraaid en elke vorm van verdere deregulering en privatisering wordt stopgezet.”

Gerelateerd nieuws

PvdD: geen haaien in discotheek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert op aandringen van de Partij voor de Dieren het welzijn van de haaien d...

Lees verder

Kamervragen over doden Roemeense honden

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over een aangenomen wet in Roemenië die massale doding van loslopende hond...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief