Partij voor de Dieren slaat vleugels uit naar Marokko


1 augustus 2017

Een afvaardiging van de Partij voor de Dieren (PvdD) reisde een week lang met de trein door Marokko, op zoek naar mogelijke samenwerking met Marokkaanse organisaties die opkomen voor dieren, natuur en milieu. Conclusie: in Marokko liggen veel kansen voor het oprapen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn.

In de Marokkaanse steden Casablanca, Rabat en Tanger sprak o.a. PvdD-senator Christine Teunissen met dierenwelzijnsorganisaties, milieuorganisaties en lokale politici. De organisaties vertelden over de vele gevallen van hondsdolheid (rabiës) in het land, groeiende waterschaarste, het verdwijnen van 30.000 hectaren bos per jaar en over door landbouw bedreigde berberapen. Hoewel zij verschillen in hun focus en aanpak van de problemen, benadrukken de organisaties allemaal dat educatie en samenwerking met lokale gemeenschappen essentieel zijn om fundamentele verandering teweeg te brengen. De directeur van een dierenwelzijnsorganisatie: “Je moet mensen informeren, betrekken en laten zien dat welzijn voor dieren ook welzijn voor mensen betekent. Als moslims hebben we de plicht om voor onze omgeving te zorgen. Ons doel is om mensen, natuur en dieren met elkaar in harmonie te laten leven.”

Uit de gesprekken die Teunissen in Marokko voerde, bleek dat het land ook kansen biedt voor een duurzame en diervriendelijke toekomst. Zo haalt Marokko 34 procent van haar energieverbruik uit hernieuwbare energie (tegenover 5,9 procent in Nederland), heeft het land het grootste windpark van Afrika, het grootste zonnecomplex ter wereld en is de Marokkaanse overheid gestopt met de subsidiëring van fossiele brandstoffen. In het hele land zijn plastic tasjes verboden en in Marrakesh, waar vorig jaar de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaatsvond, zijn alle bussen elektrisch. In Rabat en Tanger werkt de lokale overheid samen met dierenwelzijnsorganisaties aan vaccinatie en sterilisatie van zwerfhonden en lijkt er een einde te komen aan het afschotbeleid voor deze dieren.

Marokko kent een monocultuur-landbouw, wat ten koste gaat van biodiversiteit. Maar de milieubelastende veesector is nog relatief klein en dat biedt volgens Teunissen kansen voor Marokko om koploper te worden op het gebied van duurzame, plantaardige landbouw: “Inmiddels is algemeen bekend dat we door een transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten meer mensen kunnen voeden tegen veel lagere belasting van de aarde. Door in te spelen op de sterke rol van akkerbouw in Marokko, kan de diversiteit van gewassen worden bevorderd en beschikbaar gemaakt voor menselijke consumptie. Helaas zagen we dat Nederland de praktijken van zijn veeindustrie wil doorgeven aan de boeren in Marokko: dat zou een ramp zijn voor dier, natuur en milieu.”

De PvdD werkt sinds het begin aan de internationalisering van haar groeiende politieke beweging, met als resultaat 17 zusterpartijen over de hele wereld en goede contacten in landen van Midden- en Oost-Europa. Ze breidt dit jaar haar activiteiten uit naar de Arabische regio. De partij vindt samenwerking met gelijkgezinden in andere landen cruciaal, aangezien de thema’s dierenwelzijn, natuur en milieu grensoverstijgend zijn. De focus ligt op samenwerking met organisaties die inzetten op verandering langs politiek en/of bestuurlijke weg.

Gerelateerd nieuws

PvdD: 'Actieplan tegen stalbranden werkt niet'

In het Gelderse Erichem stierven donderdagavond 27 juli 24.000 varkens een gruweldood door een stalbrand. Een recordaantal da...

Lees verder

Partij voor de Dieren: stop het doden van fipronil-kippen

De Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Van Dam onmiddellijk ingrijpt om het doden van honderdduizenden kippen te v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief