Partij voor de Dieren stelt Kamer­vragen over stalbrand Agelo


16 augustus 2017

De Partij voor de Dieren heeft vandaag Kamervragen gesteld naar aanleiding van de stalbrand in Agelo waarbij volgens door Dagblad Tubantia geraadpleegde deskundigen 8.000-10.000 dieren zijn omgekomen. De eigenaar van de stal gaf aan de brandweer door dat het om enkele honderden varkens zou gaan, maar voor de twee schuren die zijn afgebrand was een vergunning voor 9.250 varkens en biggen.Kamerlid Esther Ouwehand: "Wij vinden het onacceptabel wanneer een eigenaar van een brandende stal de brandweer substantieel verkeerd informeert over het aantal dieren dat aanwezig is in de stal geeft." De PvdD wil weten of er in dat geval strafvervolging ingesteld wordt tegen de eigenaar wegens het belemmeren van mogelijke reddingspogingen door de brandweer.

Voor adequaat ingrijpen van de brandweer is het noodzakelijk dat ze op de hoogte is van het werkelijke aantal aanwezige dieren. De Partij voor de Dieren heeft grote twijfels bij de tot dusver verklaringen door de eigenaar en de brandweer en wil dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.

In het vervolg moet er op elke veehouderij voor de brandweer op elk moment duidelijk zijn hoeveel dieren aanwezig zijn ten tijde van een stalbrand.

Het ontbreken van adequate brandpreventie heeft in de afgelopen maanden al honderdduizenden dieren het leven gekost bij stalbranden. Het is daarom essentieel om spoedig wettelijke maatregelen te treffen om brandpreventie in stallen te verbeteren.

Klik hier voor de Kamervragen.

Klik hier voor de motie van 4 juli 2017 die de Partij voor de Dieren indiende om een versnelde aanpak te bewerkstelligen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren blikt trots terug op Pride Amsterdam

De Partij voor de Dieren deed zaterdag 5 augustus voor de derde keer mee aan de Canal Parade van Pride Amsterdam. Met de slog...

Lees verder

Haalbaarheid doelen klimaatzaak Urgenda wankelt

De Nederlandse staat moet de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met ten minste 25% beperkt hebben. Dat heeft de rechter in 2...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief