Haal­baarheid doelen klimaatzaak Urgenda wankelt


18 augustus 2017

De Nederlandse staat moet de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met ten minste 25% beperkt hebben. Dat heeft de rechter in 2015 bepaald naar aanleiding van de zogenaamde ‘Klimaatzaak’ waarin stichting Urgenda de Nederlandse staat aanklaagde. Uit een analyse van onderzoekers van CE Delft blijkt nu dat de haalbaarheid van deze klimaatdoelen erg onzeker is. De PvdD heeft het kabinet om opheldering gevraagd.

De Delftse onderzoekers stellen dat een CO2-reductie van 25% in 2020 zeer waarschijnlijk niet gehaald gaat worden als minister Kamp van Economische Zaken niet met meer maatregelen komt. De huidige maatregelen blijken tegen te vallen doordat er onder andere minder windmolencapaciteit is geplaatst dan gepland. Ook het stopzetten van de opvang van CO2 en een lagere verwachte import van elektriciteit spelen mee.

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan: “Minister Kamp wedde met zijn klimaatmaatregelen op drie verkeerde paarden. Als we de klimaatdoelen nog voor 2020 willen halen zullen we over moeten gaan tot een veel ambitieuzer klimaatbeleid inclusief een klimaatvriendelijk landbouw- en voedselbeleid.”

Klik hier voor de Kamervragen.

Historische uitspraak ‘Klimaatzaak’
De rechter heeft de Nederlandse staat in 2015 opgedragen haar klimaatbeleid veel ambitieuzer te maken. De Partij voor de Dieren uitte eerder ook al kritiek op de onwil van het kabinet om het klimaatprobleem aan te pakken. Lees daarover meer in onderstaande nieuwsberichten:

Kabinet niet op eigen houtje in beroep in Klimaatzaak

Motie van treurnis in debat Klimaatzaak

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief