'Ontmoedig onnodige pret­vluchten naar risi­co­ge­bieden'


13 augustus 2020

Het kabinet moet meer doen om vliegreizen naar risicogebieden te ontmoedigen. Een voorstel van de Partij voor de Dieren dat oproept veel actiever op te treden tegen onnodige pretvluchten kreeg gisteren brede steun van de Tweede Kamer tijdens het coronadebat.

Luchtvaart heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Toch zien we veelvuldig reclames voorbijkomen van vliegtuigmaatschappijen die volop onnodige vliegreisjes tegen zeer lage prijzen promoten. “Duizenden mensen komen nu terug uit risicogebieden. Het kabinet moet echt meer doen om dit een halt toe te roepen willen we niet in een lockdown terechtkomen. Dat zou allesbehalve intelligent zijn”, licht PvdD-Kamerlid Lammert van Raan de motie toe.
Zijn collega Eva van Esch, die het woord voerde tijdens het coronadebat, uitte stevige kritiek op de uitzonderingspositie die de luchtvaart heeft ten opzichte van andere sectoren. “Anderhalve meter heeft nooit bestaan in vliegtuigen. Veel te lang werden reizigers uit risicogebieden niet getest en werd er niet gecontroleerd of ze wel in quarantaine gingen. Nu komt er dan eindelijk een teststraat op Schiphol en andere luchthavens. Waarom is dat niet veel eerder gedaan?”, vroeg het PvdD-Kamerlid aan minister-president Rutte en VWS-minister De Jonge.

Slachthuizen
Ook de uitzonderingspositie van slachthuizen werd aan de kaak gesteld door Van Esch. “Horeca, musea en pretparken moeten 14 dagen sluiten bij besmettingen. Slachthuizen hoeven dat niet. Ondanks het feit dat we in het nieuws hebben gezien dat er gesjoemeld werd met gezondheidsverklaringen en preventiemaatregelen. Wat rechtvaardigt dan nog deze uitzonderingspositie?”, aldus Van Esch.

‘Waar is de regie?’
Kritiek had Van Esch ook op het gebrek aan regie vanuit de overheid bij het opschalen van het bron- en contactonderzoek. “In paniek grijpt het kabinet nu naar een zwaar controlemiddel: de verplichte quarantaine. Een bliksemafleider om het falen van het opschalingsplan voor de GGD’s te maskeren. Dit zagen we ook met de corona-app en de COVID-wet: de basis is niet op orde en dan ineens komen er verregaande maatregelen zonder goed te onderbouwen waarom die nodig zijn. We zagen het al bij de klimaatcrisis en de stikstofcrisis en nu ook bij coronacrisis: regeren is zelfs in tijden van nood niet vooruitzien maar vooruitschuiven. Waar is de regie van dit kabinet?”

Gerelateerd nieuws

Duurzaamheid en dierenwelzijn moeten criteria zijn voor nieuwe NOW-steun

Er moeten nieuwe criteria komen voor de NOW-regeling, zodat steunaanvragen van bedrijven die klimaatverandering, milieuschade...

Lees verder

Stem waterbeheer niet af op landbouw maar op natuur

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de droogte in Nederland en de ernstige gevolgen voor de natuur en drinkwaterv...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief