Nederland moet behoud van fossiel ener­gie­verdrag in EU blokkeren


8 november 2022

Een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren vergroot de kans dat de hele EU uit het klimaatverwoestende Energy Charter Treaty (ECT) stapt. Het kabinet moet zich in de EU keren tegen het aanpassen van het verdrag, waardoor het voor de EU mogelijk onhoudbaar wordt om onderdeel van het verdrag te blijven.

Onder druk van de Partij voor de Dieren kondigde het kabinet al eerder aan dat Nederland uit het verdrag voor bescherming van fossiele investeringen zou stappen. Maar minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) wilde niet blokkeren dat de EU het verdrag aanpast en lid blijft. Nu geeft de Kamer Jetten de opdracht om dat toch te doen.

Als ook Frankrijk zich aansluit bij de groep landen die van het verdrag af wil, dan ontstaat er een blokkerende minderheid in de EU. Dan is aanpassing van het verdrag niet mogelijk en is de enige reële optie voor de EU nog om helemaal uit het ECT-verdrag te stappen. Dat zou een grote overwinning voor het klimaat zijn.

Gerelateerd nieuws

Woningbouw staat opnieuw stil door gebrek aan stikstofaanpak kabinetten Rutte

Terwijl de natuurkwaliteit flink achteruit blijft gaan, schrapt de Raad van State opnieuw een juridische list van het kabinet...

Lees verder

Partij voor de Dieren klaar voor groei bij verkiezingen provincies, waterschappen en Eerste Kamer

Het congres van de Partij voor de Dieren heeft de kandidatenlijsten en programma’s vastgesteld voor de verkiezingen van de pr...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief