Meer schuil­plaatsen voor grote grazers Oost­vaar­ders­plassen


7 februari 2013

Op aandringen van de Partij voor de Dieren gaat staatssecretaris Dijksma in gesprek met gemeente Lelystad over de openstelling van het Hollandse Hout bij de Oostvaardersplassen. Dit is een doorbraak voor het welzijn van de grote grazers in dit gebied, omdat de dieren door het vorige kabinet achter gesloten hekken werden gehouden -ondanks de aanbeveling van dierenwelzijnsexperts dit aanpalende bosgebied open te stellen.

De Partij voor de Dieren strijdt al jaren voor de openstelling van het Hollandse Hout, zodat de konikpaarden, heckrunderen en edelherten hun vetreserves beter kunnen sparen in de winter en beschutting kunnen vinden. De commissie-Gabor (ICMO-2) heeft geadviseerd om dit bosgebied open te stellen ter bevordering van het welzijn van de dieren. Ook moet het Oostvaarderswold worden gerealiseerd, zodat er een verbinding komt tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe. Het kabinet Rutte I wilde deze belangrijke aanbeveling echter niet opvolgen en hield tot nu toe de grote grazers opgesloten achter de hekken.

Op aandringen van Esther Ouwehand heeft staatssecretaris Dijksma tijdens de behandeling van de Landbouwbegroting toegezegd met de gemeente Lelystad in gesprek te willen gaan over de openstelling van het Hollandse Hout. De gemeente Lelystad heeft medezeggenschap over het gebied. Tot nu houdt heeft een meerderheid van VVD, CDA, D66 en lokale partijen de openstelling tegengehouden. De Partij voor de Dieren vindt het onbestaanbaar dat een gemeente een belangrijke maatregel voor het welzijn van de dieren in de Oostvaardersplassen kan tegenhouden en is blij dat het kabinet eindelijk tot actie overgaat om het advies van dierenwelzijnsexperts op te volgen.

Esther Ouwehand: “De commissie Gabor was heel duidelijk in haar advies: de grote grazers in de Oostvaardersplassen hebben meer ruimte en meer beschutting nodig. Dit advies is veel te lang genegeerd door de overheid als gevolg van het verzet van PVV, CDA en VVD. Het is goed nieuws dat de nieuwe staatssecretaris wel het belang inziet van de openstelling van de omliggende bossen, zodat de dieren meer beschutting kunnen zoeken tijdens de winter.”

Lees hier meer over de inzet van de Partij voor de Dieren voor het welzijn van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Gerelateerd nieuws

Geen landelijke verspreiding van huis-aan-huis drukwerk

Huis-aan-huisbladen en folders verdwijnen meestal ongelezen in de papier- of prullenbak. Dit levert tonnen afval op per ja...

Lees verder

Verzet tegen vuurwerk groeit explosief

De Partij voor de Dieren heeft minister Opstelten en staatssecretaris Mansveld gevraagd alsnog een verbod voor te bereiden op...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief