Geen lande­lijke verspreiding van huis-aan-huis drukwerk


6 februari 2013

Huis-aan-huisbladen en folders verdwijnen meestal ongelezen in de papier- of prullenbak. Dit levert tonnen afval op per jaar en is voor veel mensen een grote bron van ergernis. De Partij voor de Dieren wil hiervan af en stelt voor dat mensen voortaan expliciet moeten vragen om huis-aan-huis bladen en folders, in plaats van ze ongevraagd in de brievenbus te krijgen. Esther Ouwehand doet dit voorstel vandaag in de Kamer.

Huis-aan-huisbladen worden overal bezorgd, maar slechts door een enkeling gelezen. Dit kost veel grondstoffen en is een enorme verspilling van papier. Op dit moment hebben gemeenten de plicht om via deze huis-aan-huisbladen hun inwoners te informeren over gemeentezaken en vergunningaanvragen. Burgers kunnen niet aangeven dat ze deze bladen niet willen ontvangen. De Partij voor de Dieren wil daarom dat het kabinet ervoor zorgt dat de gemeentelijke informatievoorziening op een andere manier wordt ingericht dan via huis-aan-huisbladen, waarbij iedereen wél geïnformeerd wordt over belangrijke zaken maar er geen grondstoffen onnodig worden verspild.

Ook folders en ander reclamedrukwerk worden nog steeds standaard bezorgd, tenzij mensen aangeven deze niet te willen ontvangen. Steeds meer bedrijven gebruiken echter digitale media om consumenten te informeren over aanbiedingen. De standaard bezorging van gedrukte folders is dus niet meer nodig en levert naast een grote belasting voor het milieu ook veel ergernis op. Esther Ouwehand stelt voor dat reclamefolders niet meer ongevraagd overal door de brievenbus worden gegooid, maar dat deze alleen bezorgd worden bij mensen die hebben aangegeven daar behoefte aan te hebben. Deze regel geldt voor email-reclame al jaren.

Esther Ouwehand: “Het is niet meer van deze tijd dat deurmatten vol liggen met stapels brochures, folders en krantjes om mensen te informeren. We moeten de standaard omkeren: mensen digitaal informeren, tenzij zij liever een gedrukt exemplaar in handen krijgen. Dat scheelt grondstoffen, afval en transport en een hoop ergernissen.”

Gerelateerd nieuws

Kamer wil einde aan fokken rashonden met aangeboren afwijkingen

De regering moet vaart zetten achter het onderzoek naar welzijnsproblemen van rashonden met erfelijke aandoeningen. Een me...

Lees verder

Meer schuilplaatsen voor grote grazers Oostvaardersplassen

Op aandringen van de Partij voor de Dieren gaat staatssecretaris Dijksma in gesprek met gemeente Lelystad over de openstellin...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief