Marianne Thieme 17e in Duurzame 100


11 oktober 2018

Marianne Thieme is met haar 17de plek in Duurzame 100 van Trouw het hoogst geplaatste Tweede Kamerlid. Haar stijging op de lijst heeft volgens de jury te maken met de sterke groei van de Partij voor de Dieren in binnen- en buitenland.

Het juryrapport licht toe dat de Partij voor de Dieren bij de raadsverkiezingen in maart 2018 het aantal zetels in gemeenten met een factor drie wist te vermeerderen. "Tegelijk groeide het aantal leden afgelopen jaar van 12.000 naar 16.000. Fractievoorzitter Thieme heeft daarnaast afgelopen jaar veel tijd gestoken in buitenlandse evenknieën van de Partij voor de Dieren. Zo is dit jaar de Vlaamse PvdD opgericht. In Nederland stortte Thieme zich weer op het onverdoofd slachten. Zes jaar nadat een eerdere poging mislukte, diende ze afgelopen voorjaar opnieuw een wetsvoorstel in om de slacht van dieren zonder verdoving te verbieden. Verder maakte Thieme onder meer werk van een verbod op microplastics in verf en cosmetica. Het kabinet onderzoekt dat", aldus de jury.

De jury benoemt daarnaast dat Marianne in juni de bekende Britse econome Kate Raworth naar de Tweede Kamer haalde om over haar ‘donut-economie’ te spreken. Raworth pleit net als de Partij voor de Dieren voor een economische systeemverandering, waarbij de economie binnen de grenzen blijft van wat milieu, grondstoffen en klimaat kunnen dragen en waar niemand te weinig heeft, oftewel in het gat van de donut valt.

Gerelateerd nieuws

Christine Teunissen tijdelijk Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren, wegens ziekteverlof Marianne Thieme

Christine Teunissen wordt tijdelijk Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren wegens ziekteverlof van Marianne Thieme. Te...

Lees verder

Spaar de varkens

Kunstenares Jantien Mook bouwde ‘Ode aan het varken’: een reusachtig varken dat een sprong naar de vrijheid verbeeldt. We heb...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief