Spaar de varkens


Kies voor een leven in vrijheid voor deze intel­li­gente dieren

18 oktober 2018

Kunstenares Jantien Mook bouwde ‘Ode aan het varken’: een reusachtig varken dat een sprong naar de vrijheid verbeeldt. We hebben dit varken geadopteerd voor onze verkiezingscampagne. Hij staat nu nog in het Westerpark in Amsterdam maar we willen graag met ‘m op tournee door heel Nederland. Wil je ons helpen?

We zijn allemaal opgegroeid met een spaarvarken. We stopten er allemaal ons geld in, voor het moment dat ’t nodig zou kunnen zijn om ons leven leuker te maken. Tegelijkertijd werd in de veehouderij Pig Business, Big Business.

Elk jaar worden er 15 miljoen varkens geslacht na een kort en ellendig leven.

Je ziet ze niet, je hoort ze niet, ze zitten opgesloten in vaak brandonveilige, krappe, donkere stallen die het daglicht niet kunnen verdragen. Zonder stro, zonder modderbad. Levende koopwaar, dat z’n nut voor de boer met de dood moet bekopen.

Omdat varkens geen stem hebben, en mensen wel, hebben we besloten het drama dat dieren in het algemeen en varkens in het bijzonder wordt aangedaan inzet te maken van de komende campagne voor Provinciale Staten. Provincies gaan namelijk over de uitbreiding van de veehouderij, de bouw van varkensflats en andere megastallen. Een door en door verziekt systeem dat niet alleen dodelijk afloopt voor de dieren, maar ook de mensen in hun omgeving ernstig ziek kan maken.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme 17e in Duurzame 100

Marianne Thieme is met haar 17de plek in Duurzame 100 van Trouw het hoogst geplaatste Tweede Kamerlid. Haar stijging op de li...

Lees verder

Voorkom varkenspest door jacht- en importverbod

De Afrikaanse varkenspest is voor jagers aanleiding om de barbaarse drijfjacht op wilde zwijnen, verboden sinds 2002, weer in...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief