‘Maak plant­aardig eten de norm op Klimaattop Glasgow’


14 april 2021

De Partij voor de Dieren wil dat ‘Carnivoor? Geef het door!’ wordt toegepast op de komende klimaattop in Glasgow (COP26). Volgens dat principe worden de rollen omgedraaid en wordt plantaardig voedsel de standaard. Wie vlees wil moet erom vragen. “Goed voor de dieren en goed voor het klimaat”, zegt PvdD-Kamerlid Christine Teunissen. Ze heeft Kamervragen gesteld waarmee ze het kabinet aanspoort hier het voortouw in te nemen.

De consumptie van vlees, vis en zuivel veroorzaakt schade aan klimaat, dieren, natuur en water. De wetenschappelijke rapporten die adviseren om over te stappen van dierlijk naar meer plantaardig voedsel stapelen zich op. Zo is de vee-industrie volgens het World Resources Institute verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing in het Amazonegebied. Desondanks ging het bij de vorige klimaattoppen van Katowice en Madrid helemaal mis. De wereldleiders en andere conferentiegangers werden getrakteerd op menukaarten vol vlees, vis en zuivel.

Teunissen: “Op een internationale conferentie waar gesproken wordt over het oplossen van de klimaat- en biodiversiteitscrisis die mede wordt veroorzaakt door de consumptie van vlees, vis en zuivel, zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat de plantaardige optie de norm is. Wereldleiders moeten het goede voorbeeld geven waar het gaat om de toekomst van onze planeet.”

‘Carnivoor, geef het door’
Op diners, congressen, symposia en andere bijeenkomsten is het aanbod van vegetarisch en plantaardig eten nu nog vaak de uitzondering. ‘Carnivoor? Geef het door’ draait de standaard om. Vlees, vis en zuivel wordt de uitzondering en alleen op aanvraag. Iedereen behoudt keuzevrijheid, maar de overweldigende meerderheid kiest, zo blijkt uit de praktijk, voor het standaard plantaardige menu. Kamerlid Teunissen heeft daarom bij de regering gevraagd om het omdraaien van de norm toe te passen bij internationale conferenties. Teunissen vraagt de regering ook om tijdens de klimaattop van Glasgow aan te dringen op versnelling van de wereldwijde eiwittransitie.

In haar Kamervragen wijst het PvdD-Kamerlid het kabinet tevens op de ontwrichtende rol van de gangbare Nederlandse landbouw. Teunissen: “Als tweede landbouwexporteur ter wereld draagt Nederland sterk bij aan grootschalig dierenleed, vervuiling, biodiversiteitsverlies en de klimaatcrisis. De import van ingrediënten voor veevoer zorgt bovendien voor grootschalige ontbossing in andere landen. Opgeteld bij de relatief hoge uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking, geeft dat Nederland de zware verantwoordelijkheid om zich op te werpen als internationale koploper.”

De COP26 in Glasgow begint op 1 november 2021 en duurt twee weken. Christine Teunissen zal namens de Partij voor de Dieren deelnemen aan de Kamerdelegatie die aanwezig zal zijn op de klimaattop.

Gerelateerd nieuws

575.000 kippen stierven op weg naar het slachthuis

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de enorme aantallen kippen die sterven tijdens het transport naar het slac...

Lees verder

PvdD stelt Tata Steel ultimatum

Onderzoek wijst uit wat omwonenden van Tata Steel IJmuiden al lang weten: ze zijn vaker ziek. Het onderzoek naar de gezondhei...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief