PvdD stelt Tata Steel ultimatum


Scha­de­lijke uitstoot moet binnen half jaar worden aangepakt

15 april 2021

Onderzoek wijst uit wat omwonenden van Tata Steel IJmuiden al lang weten: ze zijn vaker ziek. Het onderzoek naar de gezondheid van omwonenden werd uitgevoerd na zorgen over de schadelijke uitstoot van de enorme staalfabriek. De Partij voor de Dieren wil dat de regering zo snel mogelijk actie onderneemt vanuit het voorzorgsprincipe. Kamerlid Eva van Esch heeft daarom in schriftelijke vragen aangedrongen om Tata Steel nog zes maanden de tijd te geven om de uitstoot aan te pakken. Wanneer dit niet lukt, moet een tijdelijke productiestop in de meest vervuilende onderdelen ingesteld worden.

Nieuw onderzoek van het RIVM in samenwerking met de GGD en onderzoeksinstituut Nivel bewijst dat bewoners in het gebied rond Tata Steel IJmuiden vaker last hebben van acute gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en misselijkheid dan op andere plekken in Nederland. Ook komen hartklachten, diabetes, COPD, en longkanker daar vaker voor. Voor de bewoners is dit een nieuwe bevestiging van wat zij al wisten. “Economische belangen worden boven de gezondheid van de vele omwonenden gesteld, terwijl er geen woord Spaans is aan het nieuwste RIVM rapport over Tata Steel: omwonenden zijn vaker ziek. Dan ligt het voor de hand dat de uitstoot van de fabriek ziekmakend is. Er moet haast gemaakt worden met vervolgonderzoek hiernaar. En tot die tijd moet de regering uit voorzorg handelen en Tata Steel een ultimatum stellen: binnen een half jaar drastische stappen nemen, en anders een voorlopige productiestop op de meest vervuilende onderdelen van de fabriek”, aldus Van Esch. Als er ingegrepen wordt in de fabriek, is het ook van groot belang om een passende oplossing te vinden voor het personeel zodat zij niet op straat komen te staan.

Grafietregens en stofwolken die neerdalen op huizen, scholen, en kinderspeelplaatsen waren aanleiding voor het vervolgonderzoek naar de gezondheid van omwonenden van Tata Steel. De problemen spelen al langer, maar het nieuwe onderzoek schetst een onthutsend beeld waarvan Van Esch de onderste steen boven wil hebben. “Deze affaire toont aan dat de volksgezondheid niet voldoende beschermd is binnen de bestaande milieuwetgeving. De overheid móet de regie pakken om de omwonenden te beschermen. Daarbij moet ook aandacht zijn voor de impact die de schadelijke neerslag heeft op het milieu.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

‘Maak plantaardig eten de norm op Klimaattop Glasgow’

De Partij voor de Dieren wil dat ‘Carnivoor? Geef het door!’ wordt toegepast op de komende klimaattop in Glasgow (COP26). Vol...

Lees verder

Geen schadelijk ‘natuurherstel’ zolang stikstofuitstoot niet wordt aangepakt

Zolang de stikstofuitstoot niet flink vermindert, is het treffen van maatregelen om de natuur te herstellen dweilen met de kr...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief