‘Laat je niet fêteren door vlees­lob­by­isten’


PvdD roept op weg te blijven bij parle­men­taire BBQ

3 juli 2023

De parlementaire BBQ is terug. Maar als het aan de Partij voor de Dieren ligt blijven de parlementariërs en kabinetsleden er ver bij weg. "Een lobbyfestijn waar politici opzichtig gefêteerd worden door met name de vlees-, vis- en zuivelindustrie is zeer onwenselijk gezien het belang van onafhankelijke politiek", zegt PvdD-Kamerlid Eva Akerboom.

Vanwege de coronacrisis en de verhuizing van de Tweede Kamer heeft de parlementaire BBQ drie jaar lang niet plaats kunnen vinden. Dit jaar is de traditionele afsluiting van het parlementaire jaar weer terug op de agenda, namelijk op dinsdag 4 juli in Nieuwspoort. Onder een nieuwe naam: NLvoedt. “Een nieuwe naam, een nieuw jasje. Om te verhullen dat daaronder nog steeds hetzelfde traditionelefeestje van de vleeslobby schuil gaat. Dat komt de transparantie van het lobbycircuit niet ten goede”, stelt Akerboom. Ze wijst op een rapport van Transparency International, waarin zorgen worden geuit over de risico’s van lobbyen en het gebrek aan transparantie in Nederland. “Lobbyactiviteiten die kunnen leiden tot buitenproportionele invloed moeten zo transparant mogelijk zijn. Verhullende namen dragen daar niet aan bij”, benadrukt Akerboom.

BBBQ
Het PvdD-Kamerlid noemt het bovendien een kwalijke zaak dat de BBQ dit jaar mede is georganiseerd door Gert-Jan Oplaat, kersverse senator van de BBB, die tevens voorzitter is van Nepluvi (verenging van de Nederlandse pluimvee-industrie) en AVEC (vereniging van de Europese pluimvee-industrie). “Ik vind het zeer ongepast dat een zittend parlementariër als vertegenwoordiger van de pluimvee-industrie een vleeslobbyevenement organiseert in het pand waar ook ons parlement huist. Als onze kabinetsleden daar acte de présence geven valt dat niet te rijmen met onafhankelijk en transparant bestuur”, meent Akerboom, die in haar Kamervragen de ministers oproept niet op de uitnodiging in te gaan.

De parlementaire BBQ ‘NLvoedt’ wordt dit jaar georganiseerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Nepluvi (pluimveesector), Nederland Vleesland, ZuivelNL, Nederlands Visbureau en Groentenfruit Huis.

Gerelateerd nieuws

36e congres: Partij voor de Dieren blijft groeien als biologische kool

Op zaterdag 24 juni hield de Partij voor de Dieren haar 36e congres voor de leden. Deze editie werd gehouden bij ReeHorst in...

Lees verder

‘Nul uit de pijp van Chemours’

Het kabinet moet aan de slag om ervoor te zorgen dat er geen giftige PFAS meer naar de lucht of in het water geloosd mag word...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief