Kamer­vragen over uitbreiding Oekra­ïense megastal van miljoenen plof­kippen


21 juni 2018

De Partij voor de Dieren heeft Vragen gesteld over de uitbreidingsplannen van een kippenboerderij in Vinnytsia, Oekraïne. De megastal is onderdeel van het monstrueuze bedrijf MHP. Kamerlid Lammert van Raan wil meer weten over de betrokkenheid van de Nederlandse overheid bij deze megastal, die nu al 17 miljoen plofkippen telt.


Een kippenboerderij van 17 miljoen kippen slacht jaarlijks meer dan 110 miljoen kippen. MHP wil dit aantal in een paar jaar verhogen tot ruim 400 miljoen. Om het vlees van 400 miljoen kippen te verkopen probeert MHP nieuwe markten aan te boren, met name de markt van West-Europa. Het journalistieke platform Politico bericht dat MHP onder meer via de Veenendaalse vleesverwerker Jan Zandbergen ‘Oekraïens’ vlees ‘herlabelt’ en het vervolgens als ‘Nederlands’ vlees verkoopt. “Is dit een voorbeeld van de wijze waarop MHP de importrestricties van de EU omzeilt? En klopt het dat het associatieverdrag met Oekraïne dit mogelijk heeft gemaakt?”, vraagt Van Raan de staatssecretaris van financiën Menno Snel.

‘Overheidssteun’
Ook Nederlandse bedrijven profiteren van MHP. Gesteund door exportkredietverzekeringen, verstrekt door de overheid, hebben Nederlandse bedrijven MHP voorzien van complete stalinrichtingen, slachtapparatuur, broedmachines en verpakkingsmaterialen. Van Raan: “Nederlandse bedrijven verdienen zo een dikke boterham aan deze ellendige industrie.”
Exportkredietverzekeringen zijn verzekeringen bij de Nederlandse staat die exporterende ondernemingen beschermen tegen het risico dat de buitenlandse afnemer niet betaalt. De Partij voor de Dieren heeft deze vorm van overheidssteun al regelmatig aan de kaak gesteld. In april dit jaar nam de Tweede Kamer een motie van Alkaya/Van Raan aan waarmee de regering de opdracht kreeg geen exportkredietverzekeringen meer goed te keuren waarbij de risico's op schending van mensenrechten of milieuschade te groot zijn.

Officiële klacht
Namens omwonenden, die vrezen voor hun gezondheid en leefomgeving, hebben de ngo’s BankWatch en de Accountability Counsel een formele klacht ingediend bij de IFC (onderdeel van de World Bank Group) en de EBRD (de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Deze financiële organisaties hebben sinds 2003 samen voor 600 miljoen dollar aan leningen aan MHP verstrekt. Daarbij zouden ze hun eigen regels niet hebben nageleefd. De klachten zijn ontvankelijk verklaard en worden dus in behandeling genomen.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief