'Die slacht­huizen moeten dicht!'


19 juni 2018

“Dit is absolute horror voor de dieren”, reageert Esther Ouwehand op het nieuws dat RTL vandaag naar buiten bracht over misstanden in Nederlandse slachthuizen. “Diervriendelijke slacht bestaat niet, maar deze dieren worden letterlijk doodgemarteld. En dat gewoon in Nederland, terwijl we allemaal moeten geloven dat het er hier zo netjes aan toegaat.” De Partij voor de Dieren wil snel een debat. “Want die slachthuizen, die moeten dicht.”

RTL Nieuws bericht vandaag over “varkens die gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad verdrinken. En kalveren en schapen die levend worden gevild”. Deze gruwelijke misstanden in Nederlandse slachthuizen blijken uit rapporten die RTL had opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Aanleiding vormden de schokkende undercoverbeelden die Animal Rights maakte in het Belgische slachthuis in Tielt. De Nederlandse overheid en vleessector reageerden toen stellig dat deze misstanden in onze slachthuizen niet voor zouden komen. Ouwehand: “Het kabinet schoot in de welbekende reflex om niet de dieren maar de Nederlandse veehouderij in bescherming te nemen.”

Zodra de undercoverbeelden uit Tielt naar buiten waren gebracht vroeg de Partij voor de Dieren een debat aan, maar dat is nog niet ingepland. Ouwehand wil dit nu versneld op de agenda zien. Wel is destijds een PvdD-voorstel aangenomen voor cameratoezicht in slachthuizen. “Wij vinden dat alle slachthuizen daaraan moeten meewerken, en anders moet het kabinet ze daartoe verplichten. De Partij voor de Dieren wil bovendien dat de beelden toegankelijk worden voor het publiek”, aldus Ouwehand.

In ruim twee jaar tijd zijn er bij 19 slachthuizen door de NVWA 48 boetes opgelegd voor misstanden. Eén slachthuis kreeg maar liefst 11 boetes opgelegd, bericht RTL. Die boetes liggen tussen de €1.500 en €5.000. “Belachelijk laag”, vindt Ouwehand. “Het gaat om zeer ernstige dierenmishandeling die ook nog eens herhaaldelijk plaatsvindt. Het is hoog tijd dat de overheid de dieren gaat beschermen in plaats van de vleesindustrie door veel strenger te straffen.”

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief