Kamer wil einde aan stiekem gelobby van voedings­in­du­strie


3 november 2021

Er moet een einde komen aan het stiekeme gelobby van de voedingsindustrie. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer, die een motie van de Partij voor de Dieren steunde. Nederland heeft bijvoorbeeld nog steeds geen heffing op frisdranken die overgewicht en suikerziekte veroorzaken, dankzij de schaduwmacht van supermarkten, Coca-Cola en andere bedrijven. Dat blijkt uit onthullingen van Follow the Money. “Deze bedrijven verdienen aan het ziek maken van mensen. Dat moeten we keihard blootleggen”, zegt PvdD-Kamerlid Eva van Esch.

Al in 2018 werd uit evaluaties van het RIVM duidelijk dat de ambities van het Preventieakkoord zonder extra maatregelen niet helder en haalbaar zijn. Van Esch: “Op iedere straathoek worden mensen verleid tot het maken van ongezonde keuzes. De afgelopen maanden zijn er stapels rapporten over verschenen en honderden artsen hebben hierover de noodklok geluid. Toch wordt een suikertaks bijvoorbeeld uit het akkoord gelobbyd. Het is tijd dat een industrie die er financieel belang bij heeft om preventiemaatregelen uit te stellen, geen plek meer krijgt aan de onderhandelingstafel.”

Wat de Partij voor de Dieren betreft, zitten we op een kantelpunt. “Het moment om die ongezonde leefomgeving aan te pakken, is aangebroken. De politiek kan en moet zorgen dat de gezonde keuzes ook de makkelijke en goedkope keuzes worden”, aldus Van Esch.

Het Preventieakkoord is het resultaat van jaren onderhandelen door maatschappelijke organisaties, bedrijven en de regering met als doel om overgewicht, roken en alcoholgebruik tegen te gaan. Doordat de lobby aan tafel zat, draaide het uit op een akkoord zonder krachtig beleid en zonder verplichtingen voor bedrijven, waardoor de doelen niet gehaald zullen worden. Er zijn dus extra maatregelen nodig en die komen er niet als het ministerie de oren laat hangen naar de voedingsindustrie.

Lees de volledige bijdrage van de Partij voor de Dieren aan het begrotingsdebat Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gerelateerd nieuws

Elke Prinsjesdag een Klimaatprinsjesdag

De Tweede Kamer wil dat de Klimaatnota voortaan niet meer pas in het najaar, maar veel eerder verschijnt, zodat de regering n...

Lees verder

‘Ruttes roep om klimaatactie blijkt toch bla bla bla’

Nederland weigerde gisteren mee te doen met de meest concrete klimaatbelofte van Glasgow tot nu toe: stoppen met het financie...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief