Elke Prins­jesdag een Klimaat­prins­jesdag


3 november 2021

De Tweede Kamer wil dat de Klimaatnota voortaan niet meer pas in het najaar, maar veel eerder verschijnt, zodat de regering nog de tijd heeft om haar plannen, die zij altijd op Prinsjesdag presenteert, daarop af te stemmen. Door een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren moeten de formerende partijen hier werk van maken. “Op Prinsjesdag moeten de klimaatcijfers net zo belangrijk zijn als de koopkrachtplaatjes”, zegt PvdD-Kamerlid Lammert van Raan.

De Raad van State gaf vorige week op Klimaatprinsjesdag, de dag dat de Klimaatnota wordt gepresenteerd, het advies het klimaatbeleid in lijn te brengen met begrotingscyclus. De regeringsplannen die het kabinet jaarlijks op de derde dinsdag van september aan de Tweede Kamer aanbiedt draaien nu vaak maar om één ding: koopkrachtplaatjes. “De rekenmeesters van het Cultureel Plan Bureau houden de macro-economische ontwikkelingen goed in de gaten en daar worden de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert op afgestemd”, legt Van Raan uit. Maar de Klimaatnota van de groene rekenmeesters van het Planbureau van de Leefomgeving komt pas in het najaar, weken na Prinsjesdag, na de Algemene Politieke Beschouwingen, en na de Algemene Financiële Beschouwingen. “Als mosterd na de maaltijd dus”, zo vat Van Raan het samen. “Als de klimaatcijfers er zijn is alles al in kannen en kruiken. De klimaatcijfers doen tot nu toe niet écht mee.”

Kenmerkend voor het Nederlandse klimaatbeleid is het gebrek aan samenhang en de incidentele financiële injecties die onder tijdsdruk worden gedaan. De Algemene Rekenkamer constateerde dit voorjaar al dat dit juist niet werkt. Toch werd dit patroon deze Prinsjesdag opnieuw bevestigd door de plotselinge aankondiging dat er de komende jaren 6,8 miljard extra wordt uitgetrokken voor het klimaat. Van Raan: “Maar hoe is dit besluit tot stand gekomen en is het wel genoeg, gezien de laatste inzichten dat de klimaatdoelen uit het zicht zijn geraakt? Voor dit soort vraagstukken heeft de regering niks aan koopkrachtplaatjes, vandaar mijn motie.”

Met de aangenomen motie Van Raan zijn er nu drie Hoge Colleges van Staat - Tweede Kamer, Raad van State en Algemene Rekenkamer - die een duidelijke boodschap hebben voor de formerende partijen: elke Prinsjesdag moet voortaan ook een Klimaatprinsjesdag zijn.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren dient Klimaatwet 1.5 in

De Partij voor de Dieren heeft vandaag haar Klimaatwet 1.5 naar de Raad van State gestuurd. Deze aangescherpte Klimaatwet dwi...

Lees verder

Kamer wil einde aan stiekem gelobby van voedingsindustrie

Er moet een einde komen aan het stiekeme gelobby van de voedingsindustrie. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kame...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief