‘Ruttes roep om klimaat­actie blijkt toch bla bla bla’


Ook Nederland moet stoppen met fossiele inves­te­ringen

4 november 2021

Nederland weigerde gisteren mee te doen met de meest concrete klimaatbelofte van Glasgow tot nu toe: stoppen met het financieren van fossiele projecten wereldwijd. De Partij voor de Dieren eist opheldering van het kabinet en vraagt een debat aan. “Rutte zei het zelf: het is tijd voor actie, actie, actie. Maar bij de eerste écht bindende afspraak haakt hij al af”, zegt PvdD-Kamerlid Lammert van Raan.

Van Raan noemt het ‘een van de makkelijkste klimaatacties die we kunnen nemen’. Geen geld en steun meer voor de oliepijpleidingen, gasterminals en raffinaderijen waar Nederlandse bedrijven wereldwijd aan werken. Nederland is met 1,5 miljard euro per jaar een relatief grote investeerder in dergelijke fossiele projecten wereldwijd. “De Partij voor de Dieren pleit er al sinds 2017 voor daarmee te stoppen”, aldus Van Raan. “Jarenlang was het excuus van onder andere VVD, CDA en D66 dat we onze bedrijven niet moesten benadelen ten opzichte van buitenlandse bedrijven. Nu 20 landen, waaronder de VS en het Verenigd Koningrijk, beloven voor het eind van 2022 te stoppen met dit soort steun, is er geen enkel excuus meer.”

Nederland doet niet mee ‘omdat de regering demissionair is’, reageerde staatssecretaris Yesilgöz vandaag desgevraagd. Van Raan: “Die demissionaire status was dit voorjaar anders geen belemmering om aan te kondigen dat Nederland mee zou doen met een kopgroep voor het afbouwen van deze fossiele exportsteun. Maar toen was het nog vaag en vrijblijvend. Nu is er een harde deadline en druipt de regering af.”

Gerelateerd nieuws

Kamer wil einde aan stiekem gelobby van voedingsindustrie

Er moet een einde komen aan het stiekeme gelobby van de voedingsindustrie. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kame...

Lees verder

‘Kom nu met een vuurwerkverbod’

Partij voor de Dieren en GroenLinks willen net als vorig jaar ook bij deze jaarwisseling een vuurwerkverbod. De partijen doen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief