Kamer: stop met CO2-bedwelming varkens


8 december 2015

De Tweede Kamer wil dat de regering een einde maakt aan CO2-bedwelming bij varkens. Een motie van Marianne Thieme hierover is dinsdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

Uit onderzoek van Eyes on Animals blijkt dat het verdoven van varkens met CO2 voorafgaand aan de slacht zorgt voor ernstige stress, pijn en paniek in de laatste momenten in het leven van een varken. Bij CO2-bedwelming worden de dieren in groepen in een ‘lift’ geplaatst die afdaalt in een gaskelder gevuld met koolstofdioxide. Dieren verkeren bij deze methode in een doodsstrijd die een halve minuut kan duren.

De Tweede Kamer wil dat de regering een termijn stelt waarbinnen een einde komt aan het verdoven met CO2. Een Kamermeerderheid heeft dinsdag een motie hierover van Marianne Thieme en Tjeerd van Dekken (Partij voor de Arbeid) aangenomen. Hiermee zet de Tweede Kamer een belangrijke eerste stap in het stoppen van het lijden van miljoenen varkens in Nederland die nu nog het slachtoffer zijn van deze nodeloos pijnlijke verstikkingsdood.

Eyes on Animals maakte onderstaande video waarin elektrisch verdoven en CO2-bedwelming worden vergeleken. Waarschuwing: schokkende beelden.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief