PvdD: Meer geld dierproef-alter­na­tieven en NVWA


2 december 2015

De Partij voor de Dieren wil dat er meer geld gaat naar alternatieven voor dierproeven én naar de NVWA. De PvdD pleit hiervoor tijdens het begrotingsdebat over Landbouw en Natuur, het eerste debat dat de PvdD voert met de nieuwe staatssecretaris Van Dam. De PvdD is hoopvol dat Van Dam de nieuwe positie zal benutten om zijn idealen te verwezenlijken.

Woensdag en donderdag debatteert de Partij voor de Dieren voor het eerst met de nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), tijdens de behandeling van de Landbouw- en Natuurbegroting. De PvdD-fractie is hoopvol gestemd over de nieuwe bewindsman. “De staatssecretaris heeft geen banden met de traditionele landbouwlobby en hij staat bekend als een pionier met idealen,” aldus Marianne Thieme. In de hoop dat de nieuwe staatssecretaris vasthoudt aan zijn idealen, pleit de PvdD-fractie voor 5 miljoen euro extra voor alternatieven op dierproeven én voor 10 miljoen extra voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor toezicht op dierenwelzijn.

Dierproeven
De Partij voor de Dieren dient tijdens de EZ-begrotingsbehandeling een amendement in voor een extra investering van 5 miljoen euro in de vervanging en vermindering van dierproeven. Dit extra bedrag is gebaseerd op het rapport “In Transitie!” van ZonMW, dat stelt dat met een jaarlijkse investering van in totaal 12 miljoen euro het aantal dierproeven met 15% kan worden verminderd. Het amendement sluit daarom aan bij dit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken verschenen adviesrapport, dat adviseert om proefdiervrije samenwerking in de topsectoren te stimuleren door de toeslagregeling van de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI).

Frank Wassenberg: “In totaal worden er in de verschillende proefdierencentra van ons land elk jaar meer dan een miljoen dieren gehouden en gefokt om in te zetten als proefdier. Een schrikbarend hoog aantal. Honderden miljoenen euro’s worden in dierproeven gestopt, maar de grote gezondheidsdoorbraken blijven uit. Steeds meer wetenschappers geven toe dat dierproeven in feite vaak de medische vooruitgang belemmeren.

NVWA
De Tweede Kamerfractie van de PvdD dient ook een amendement in om 10 miljoen euro extra ter beschikking te stellen aan de NVWA, voor uitbreiding van de capaciteit voor toezicht op dierenwelzijn. Op dit moment komt de NVWA menskracht te kort om goed toezicht te kunnen houden, waardoor er nog veel misstanden plaatsvinden in de veehouderij, op paardenmarkten en binnen de puppyhandel. Met dit amendement draait de PvdD de bezuiniging van 10 miljoen euro door het kabinet op het NVWA terug. Thieme: “Er zijn genoeg maatregelen denkbaar om de problemen aan te pakken maar zolang de NVWA vleugellam is, hebben dieren wel wettelijke bescherming maar geen werkelijke bescherming.

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief