Kamer: stimuleer dier­vrien­de­lijke ganzen­ver­jaging


9 december 2015

De Tweede Kamer wil dat de regering proeven met verjaagsystemen met laser, een diervriendelijke methode om ganzen te verjagen, gaat stimuleren. Een motie van Marianne Thieme hiertoe is dinsdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

Op dit moment staat het Nederlandse ganzenbeleid synoniem voor dweilen met de kraan open. Nadat er miljoenen euro’s zijn gestoken in het aantrekkelijk maken van het landschap voor ganzen, worden de dieren nu massaal gedood. Hierbij wordt vol ingezet op de ineffectieve, wrede en dure methode van afschot en vergassing. De innovatieve en diervriendelijke methoden blijven in de marge.

Een succesvolle, diervriendelijke verjagingsmethode is het gebruik van de geroemde en bekroonde verjaagsystemen met laser. Een verjaaglaser jaagt ganzen volautomatisch, volkomen veilig en zeer effectief weg. Eén laser houdt een landbouwareaal van 700 hectare schadevrij. Om de gehele landbouw in Nederland ganzenvrij te houden zou een eenmalige investering van 8,5 miljoen euro nodig zijn. Dat is ongeveer de helft van het bedrag dat nu jaarlijks wordt uitgegeven aan vergassing, afschot en schadevergoeding.

Nu de motie van Marianne Thieme door de Tweede Kamer is aangenomen, moet de regering provincies gaan stimuleren pilotexperimenten met de verjaagsystemen met laser te starten.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Kamer: stop met CO2-bedwelming varkens

De Tweede Kamer wil dat de regering een einde maakt aan CO2-bedwelming bij varkens. Een motie van Marianne Thieme hierover is...

Lees verder

'Sluit bontfokkerij Rosmalen'

Marianne Thieme wil dat de bontfokkerij in Rosmalen, die maandag in opspraak raakte door schokkende beelden van de mishandeli...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief