Kamer: alleen echt duurzame landbouw ‘kli­maatslim’


16 februari 2016

Landbouw mag alleen ‘klimaatslim’ genoemd worden wanneer deze echt bijdraagt aan vergroening van de voedselproductie en voedselzekerheid. De Tweede Kamer heeft vandaag een motie hierover van Marianne Thieme aangenomen. Op dit moment wordt het begrip zo losjes gehanteerd dat het zelfs megastallen kan omvatten.

Het kabinetsbeleid zet vol in op klimaatslimme landbouw (Climate smart agriculture). Vrijwel iedere vorm van landbouw valt hier op dit moment onder, zelfs megastallen. De Tweede Kamer wil nu dat er een einde komt aan deze onduidelijkheid.

Een ruime Kamermeerderheid van Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, PvdA, D66, 50PLUS, ChristenUnie en CDA heeft vandaag voor een motie van Marianne Thieme gestemd voor een scherpe, heldere definitie van klimaatslimme landbouw. Voortaan mag alleen landbouw die echt bijdraagt aan het vergroenen van de wereldwijde voedselproductie en het verzekeren van het recht op voedsel ‘klimaatslim’ genoemd worden.

Marianne Thieme: “Industriële landbouw legt een zware druk op dieren, milieu en mensenrechten. Het kabinet probeert hier een groen sausje over heen te leggen door deze verwoestende landbouw ‘klimaatslim’ te noemen. Nu de Kamer een stokje voor deze greenwashing-praktijken steekt moet de regering echt duurzame initiatieven gaan stimuleren.

Door de aangenomen motie moet het kabinet nu eindelijk echt tegemoet komen aan de wens van zowel de Kamer als van de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel, om zich te richten op kleinschalige, ecologische landbouw.

Misbruik
Honderden ngo’s, waaronder Cordaid en Friends Of The Earth, hebben eerder aan de bel getrokken over misbruik van de term. Zij waarschuwen dat door industriële landbouw te pas en te onpas als ‘klimaatslim’ te bestempelen multinationals gelden kunnen opstrijken die bedoeld zouden moeten zijn voor het stimuleren van kleine, agro-ecologische boeren.

Gerelateerd nieuws

Doorbraak: Kamer wil kalf bij koe

De regering moet binnen een half jaar met een plan van aanpak voor de melkveehouderij komen om kalfjes bij de moederkoe te la...

Lees verder

Convenant onverdoofd ritueel slachten mislukt, verbod onontkoombaar

Het convenant met de religieuze organisaties over onverdoofd ritueel slachten is mislukt. Dat laat staatssecretaris Van Dam v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief