Convenant onver­doofd ritueel slachten mislukt, verbod onont­koombaar


17 februari 2016

Het convenant met de religieuze organisaties over onverdoofd ritueel slachten is mislukt. Dat laat staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken vandaag weten aan de Tweede Kamer. Het komt voor de Partij voor de Dieren niet als een verrassing dat het convenant met de religieuze organisaties is mislukt. Vier jaar lang is er overlegd zonder enige concrete resultaten. Een verbod op onverdoofd ritueel slachten is onontkoombaar.

Dat staatssecretaris Van Dam nu met een aantal maatregelen komt ten aanzien van bijvoorbeeld labeling van vlees afkomstig van onverdoofd geslachte dieren en het aan banden leggen van de export van halal en koosjer vlees is goed, maar had al veel eerder moeten gebeuren, in ieder geval direct nadat begonnen was met de ontwikkeling van het convenant. De staatssecretaris maakt met deze maatregelen echter geen einde aan het onaanvaardbare dierenleed. Marianne Thieme komt binnenkort met een nieuw wetsvoorstel dat een einde maakt aan het onverdoofd slachten.

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft met 116 stemmen van de 150 vóór het wetsvoorstel van de PvdD voor een verbod op onverdoofd slachten gestemd vanwege wetenschappelijk bewezen ernstige dierenwelzijnsproblemen bij de onverdoofde slacht. Tijdens het debat in de Eerste Kamer in december 2011 kwam oud-staatssecretaris Bleker te elfer ure met een plan voor een convenant met de religieuze organisaties. De Eerste Kamer stemde tegen het wetsvoorstel. Bij de behandeling van het nieuwe wetsvoorstel voor het verbod dit jaar kan de politiek het zich niet opnieuw veroorloven om door te gaan met experimenten als deze.

Gerelateerd nieuws

Kamer: alleen echt duurzame landbouw ‘klimaatslim’

Landbouw mag alleen ‘klimaatslim’ genoemd worden wanneer deze echt bijdraagt aan vergroening van de voedselproductie en voeds...

Lees verder

Zware mishandeling van zwanen door jagers zaak voor politie

Marianne Thieme wil een landelijk verbod op zwanenjacht en roept het kabinet op om per direct het gebrekkige toezicht en hand...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief