Herdenking 100 jaar 'Wat komen jullie hier doen?' in Tweede Kamer


3 juli 2018

In de Tweede Kamer staat Marianne Thieme vandaag stil bij het feit dat 100 jaar geleden voor het eerst een vrouw toetrad tot het parlement: Suze Groeneweg. Na invoering van het passief vrouwenkiesrecht in december 1917 kwam Groeneweg op de kandidatenlijst van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij te staan. Ze werd op 3 juli 1918 gekozen en kwam in de Tweede Kamer, te midden van 99 mannen.

Marianne Thieme zal ter gelegenheid van het jubileum een jurk dragen met de tekst 'Wat komen jullie hier doen?'. In het boek 'Wat komen jullie hier doen? Vrouwenkiesrecht tussen geloof, politiek en samenleving, 1883-2018' van professor Sophie van Bijsterveld wordt deze opmerking toegeschreven aan de gevestigde partijen rond 1920. Zij stelden deze vraag toentertijd regelmatig aan de voorzitter van de Nederlandse Christen-Vrouwenbond die zich inzette voor vrouwenkiesrecht.


De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren wil met deze uiting aandacht vragen voor het nog altijd geringe aantal vrouwen in de volksvertegenwoordiging. De vraag 'Wat komen jullie hier doen?' is hiermee in 2018 nog steeds actueel.

Tentoonstelling
Vanavond zal Marianne Thieme tevens een tentoonstelling openen over Suze Groeneweg. Van 4 juli tot en met 1 september 2018 wijdt ProDemos een beknopte expositie aan het leven en werk van het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van maandag tot en met zaterdag, van 09.00 – 17.00 uur.

Lees hier eerdere artikelen van Marianne Thieme over het vrouwenkiesrecht:
https://www.partijvoordedieren.nl/news/pvdd-brengt-ode-aan-strijdsters-voor-vrouwenkiesrecht
https://www.partijvoordedieren.nl/articles/geef-vrouwen-na-100-jaar-een-volwaardige-stem
https://www.partijvoordedieren.nl/articles/het-werk-van-aletta-jacobs-is-nog-niet-af

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Klimaatwet smelt langzaam weg tot boterzacht compromis

Met de vandaag gepresenteerde klimaatwet gaan we het klimaat niet redden, concludeert de Partij voor de Dieren. Het doel om d...

Lees verder

Staten Generaal van gas los

De Staten Generaal gaat van het gas los. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de motie van de Partij voor de Dieren die...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief