“Geld­schepping is over­heidstaak!”


16 maart 2016

De Partij voor de Dieren wil dat geldschepping een overheidstaak wordt. Kamerlid Frank Wassenberg pleit hier vandaag voor tijdens het Kamerdebat over Burgerinitiatief Ons Geld. De PvdD, wil net als de initiatiefnemers van Ons Geld, een einde aan het stimuleren van het maken van schulden.

Banken en andere financiële dienstverleners hebben grote invloed op de maatschappij en kunnen de samenleving ontwrichten door onverantwoord financieel beheer. De Partij voor de Dieren is daarom voorstander van het hervormen van de financiële sector, waarbij geldschepping uit handen van commerciële banken wordt genomen en een overheidstaak wordt. Dit is een belangrijke stap in het transformeren van geld van machtsmiddel tot het ruilmiddel waarvoor het ooit bedoeld was. Wanneer we geldschepping niet meer overlaten aan commerciële banken, kan de reële economie weer een kans krijgen. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg dient hiertoe vandaag een motie in, tijdens het debat dat de Tweede Kamer houdt over Burgerinitiatief Ons Geld.

Frank Wassenberg: “Was geld ooit een ruilmiddel, waarvan de waarde werd bepaald door dekking vanuit goudvoorraden, nu wordt geld gecreëerd zonder dat er iets tegenover staat. Dat gebeurt niet door de overheid, maar door private banken met een winstoogmerk en niet gehinderd door enige verplichting tot maatschappelijk gedrag. En hoe meer geld deze banken scheppen door het uitgeven van nieuwe leningen, hoe meer zij verdienen. Een zeer perverse prikkel.

Uit onderzoek van het Sustainable Finance Lab blijkt dat de economie gestabiliseerd kan worden door de geldschepping centraal en gecoördineerd te laten gebeuren door de overheid.

Ons Geld
De Partij voor de Dieren draagt Burgerinitiatief Ons Geld een warm hart toe. De initiatiefnemers willen, in hun eigen woorden, ‘de macht om geld te creëren overhevelen naar een democratisch, controleerbaar en transparant overheidsproces, waarbij iedereen weet wie de macht heeft om geld te creëren, hoeveel geld ze creëren, en hoe dat geld zal worden gebruikt’.

Gerelateerd nieuws

Verbied gebruik laatste-redmiddel-antibioticum in vee-industrie

De Partij voor de Dieren wil een verbod op het gebruik van het antibioticum colistine in de vee-industrie. Colistine wordt bi...

Lees verder

Europa legaliseert overbevissing

Overbevissing in Europa wordt structureel gelegaliseerd. Dat is het gevolg van het Meerjarig Visserijplan voor de Oostzee waa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief