Verbied gebruik laatste-redmiddel-anti­bi­o­ticum in vee-industrie


10 maart 2016

De Partij voor de Dieren wil een verbod op het gebruik van het antibioticum colistine in de vee-industrie. Colistine wordt binnen de gezondheidszorg als laatste redding gezien bij enkele zeer ernstige bacteriële infecties. Nu in Nederland colistine-resistente bacteriën zijn aangetroffen bij kippen, kalkoenen en kalveren, wil de PvdD dat het kabinet direct maatregelen neemt in de vorm van een verbod op colistine in de intensieve veehouderij.

Uit eerdere antwoorden op Kamervragen van de Partij voor de Dieren, blijkt dat het kabinet geen directe maatregelen wil treffen om colistine-resistentie te voorkomen. De regering laat weten niet bereid te zijn om extra te controleren op het gebruik van het antibioticum colistine. Op basis van het voorzorgsbeginsel wil de PvdD dat het kabinet consumenten gaat waarschuwen voor de gevaren van besmetting met colistine-resistente bacteriën bij het eten van kippen, kalkoenen of kalfsvlees. Ook dierenartsen en veehouders zouden een meldplicht moeten hebben op het moment dat colistine-resistentie op een bedrijf wordt geconstateerd.

PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg: “In Nederland wordt jaarlijks ruim anderhalf duizend kilo colistine verkocht voor gebruik in de intensieve veehouderij, terwijl elke kilo er één te veel is. Daarom zal ik met oog op voorzorg en gezondheid een motie indienen voor een verbod op het gebruik van colistine in de vee-industrie.

Gerelateerd nieuws

4.000 m2 natuur vrijgekocht in eerste week

De campagne om natuur vrij te kopen, georganiseerd door de Partij voor de Dieren, is een doorslaand succes. Op de website www...

Lees verder

“Geldschepping is overheidstaak!”

De Partij voor de Dieren wil dat geldschepping een overheidstaak wordt. Kamerlid Frank Wassenberg pleit hier vandaag voor tij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief