Europese Commissie weigert ivoor­handel te verbieden


13 juli 2016

De Europese Commissie is niet van plan een wereldwijd verbod op ivoorhandel te steunen. Dit tot groot ongenoegen van de African Elephant Coalititon, een coalitie van 29 Afrikaanse landen. Zij waarschuwen dat deze beslissing van de EC de kans vergroot dat de Afrikaanse olifant binnen 25 jaar zal uitsterven. Kamerlid Frank Wassenberg roept de regering in Kamervragen op zich in te zetten om dit standpunt van de Europese Commissie te wijzigen.

Uit haar recent gepubliceerd standpunt, blijkt de Europese Commissie bezwaar te maken tegen een totaalverbod op de handel in ivoor. In plaats daarvan zou Europa ‘duurzaam beheer’ van olifanten moeten aanmoedigen. De African Elephant Coalition (AEC), een samenwerkingsverband van 29 Afrikaanse landen, heeft geschokt gereageerd op dit standpunt van de Europese Commissie. Het AEC pleit ervoor om de olifant de hoogste bescherming te geven. De uitzonderingspositie voor vier Afrikaanse landen om tóch ivoor te verhandelen moet vervallen. Dit is volgens de AEC hard nodig om uitsterven van de olifant tegen te gaan.

Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) roept in Kamervragen het kabinet op om alle mogelijkheden te benutten om het standpunt van de Europese Commissie te wijzigen. Wassenberg: “Als we niet alles op alles zetten is de kans groot dat de olifant binnen 25 jaar uitsterft, als gevolg van menselijk handelen. Dit besluit van de Europese Commissie is onbegrijpelijk, onverantwoord en onacceptabel!"

Wildlife crime
Wildlife crime is een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit. Het is ook een probleem voor de stabiliteit in de wereld, omdat het een grote bron van inkomsten is voor criminele en terroristische netwerken. Jaarlijks worden tot 30.000 olifanten gestroopt. Elke 15 minuten wordt er een olifant gedood voor zijn ivoren slagtanden.

Importverbod jachttrofeeën
Onlangs nog werd in Nederland de import van jachttrofeeën van meer dan 200 diersoorten verboden. Het gaat onder meer om trofeeën van de witte neushoorn, olifant, jachtluipaard, leeuw, nijlpaard en ijsbeer. Dit is het resultaat van een motie van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Rudmer Heerema (VVD), die in juli 2015 door de Tweede Kamer is aangenomen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Succes: bewijslast mijnbouwschade voortaan bij NAM

De bewijslast bij schade als gevolg van gaswinning in het Groningenveld ligt voortaan bij de NAM. Een amendement van Frank Wa...

Lees verder

Kabinet wil diervriendelijke aanpak ganzen bij Schiphol

De regering gaat onderzoeken of de gronden rond Schiphol onaantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor ganzen, om zo de kans o...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief