Einde in zicht voor land­bouwgif


6 oktober 2021

De regering moet met concrete doelen komen om het gebruik van landbouwgif definitief uit te faseren. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich achter deze oproep van de Partij voor de Dieren aan landbouwminister Carola Schouten. Ze moet daarnaast met een plan komen om boeren te helpen bij de omschakeling.

De Partij voor de Dieren noemt de huidige doelen van het kabinet, zoals ‘het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo veel mogelijk voorkomen’ en ‘nagenoeg zonder emissies naar het milieu in 2030’, veel te vaag. “Want wat is ‘zo veel mogelijk’ of ‘nagenoeg’ precies?”, zegt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering. “In 2019 beloofde minister Schouten aan omwonenden van bollenvelden, waar zeer veel gif wordt gespoten, dat het ‘radicaal anders’ zou gaan. Maar in datzelfde jaar is het gebruik van landbouwgif maar met één procent afgenomen”, vervolgt Vestering. “Evaluaties laten zien dat het niet stellen van concrete en afrekenbare doelen geen effect heeft.” Dat de minister nu wordt opgedragen om kwantitatieve doelen te stellen met concrete percentages, ziet de PvdD dan ook als een eerste stap om uiteindelijk volledig te stoppen met landbouwgifgebruik. Boeren moeten bij deze omschakeling geholpen worden.

Het voorstel benoemt ook het succesvolle Europese burgerinitiatief ‘Red bijen en boeren’, dat door 1,2 miljoen mensen is getekend. Dit initiatief pleit voor een vermindering van 80% van het gifgebruik tegen 2030 en een volledig gifvrije landbouw in 2035. Vestering: “Dat zie ik als een goede leidraad voor de minister en ik roep haar dan ook op om deze doelen over te nemen.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

‘Wet aanpak dierenmishandeling moet strenger’

De nieuwe Wet aanpak dierenmishandeling gaat voor de Partij voor de Dieren niet ver genoeg. De Tweede Kamerfractie noemt het ...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet aangifte tegen doodschieten van wolf

Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren heeft aangifte gedaan tegen het doodschieten van een wolf in Stroe. “D...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief