‘Wet aanpak dieren­mis­han­deling moet strenger’


5 oktober 2021

De nieuwe Wet aanpak dierenmishandeling gaat voor de Partij voor de Dieren niet ver genoeg. De Tweede Kamerfractie noemt het een gemiste kans dat het houdverbod niet levenslang opgelegd kan worden. Ook heeft de partij kritiek op het feit dat mensen die beroepshalve met dieren werken geen houdverbod kunnen krijgen. Bovendien heeft de regering het nieuwe wetsvoorstel niet aangegrepen om de straffen voor het mishandelen van dieren fors te verhogen.

Maar liefst elf jaar hebben de kabinetten Rutte erover gedaan om in opdracht van de Tweede Kamer met een nieuwe Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing te komen. In het nieuwe wetsvoorstel is nu eindelijk geregeld dat de rechter een houdverbod kan opleggen voor maximaal tien jaar. “Dat is een grote verbetering waar de Partij voor de Dieren al sinds haar oprichting voor pleit. Maar wij willen wel nog een stap verder gaan. Het houdverbod moet levenslang kunnen worden opgelegd aan mensen die herhaaldelijk hebben laten zien dat ze niet met dieren kunnen omgaan,” zegt Frank Wassenberg, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.

De Partij voor de Dieren wil ook dat malafide veehouders, fokkers, handelaren, dierenartsen en trainers een houdverbod opgelegd kunnen krijgen. De beruchte varkenshouder Straathof, bijvoorbeeld, mag vanwege zware mishandeling van biggetjes in Duitsland geen dieren meer houden, maar kan in Nederland gewoon zijn gang gaan. Wassenberg: “De regering heeft de mogelijkheid om bedrijfsmatige houders van dieren een houdverbod op te leggen niet in de wet opgenomen, terwijl een meerderheid van de Tweede Kamer daar wel om heeft gevraagd. Onbegrijpelijk.”

Zeventien dagen celstraf voor het martelen en doden van zeven katten. Het is slechts een voorbeeld waaruit blijkt dat de huidige wetgeving rondom dierenmishandeling niet deugt. De regering heeft het nieuwe wetsvoorstel echter niet aangegrepen om de straffen voor het mishandelen van dieren fors te verhogen. Ook daar heeft de Partij voor de Dieren vragen over gesteld. “Wij vinden een taakstraf van maximaal 80 uur of een gevangenisstraf van maximaal 5 weken voor het meermaals mishandelen van een dier veel te laag. Daar schrik je daders niet mee af,” aldus Wassenberg.

Tot slot heeft de Partij voor de Dieren gevraagd om meer capaciteit voor de Dierenpolitie en de NVWA, om zo de pakkans van overtreders te vergroten, en om strenger op te treden tegen mensen die de staart of oren van hun dier afsnijden voor tentoonstellingen en wedstrijden.

De regering zal de vragen van de Partij voor de Dieren eerst schriftelijk beantwoorden. Daarna volgt een debat in de Tweede Kamer. Hierbij zal de Partij voor de Dieren proberen bovenstaande punten in de wet te wijzigen.

Lees de volledige inbreng van de Partij voor de Dieren aan de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing.

Gerelateerd nieuws

'Laat het eerlijke verhaal zien op dierlijke producten'

De Partij voor de Dieren wil dat op vlees, zuivel en eieren etiketten komen die de consument laten zien hoe de dieren hebben...

Lees verder

Einde in zicht voor landbouwgif

De regering moet met concrete doelen komen om het gebruik van landbouwgif definitief uit te faseren. Een meerderheid van de T...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief