Dring de vraag naar veevoer terug nu hongersnood dreigt


Ouwehand maant land­bouw­mi­nister tot ingrijpen

4 april 2022

Gezien de stijgende voedselprijzen en de dreigende hongersnood moet de vraag naar veevoer drastisch teruggedrongen worden. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft landbouwminister Staghouwer gemaand in te grijpen. Landbouwgrond moet beschikbaar worden gesteld voor het telen van gewassen voor menselijke consumptie. Tegelijk zal de veehouderij versneld moeten krimpen door middel van fokbeperkingen.

Door de oorlog in Oekraïne, een van de grootste graanproducenten van de wereld, stijgen de prijzen van voedsel snel en dat kan het definitieve zetje betekenen voor tientallen miljoenen mensen wereldwijd die op het randje van de honger balanceren, waarschuwt de economisch directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP). Toch wordt nog steeds meer dan 60 procent van het Europese akkerland ingezet voor de productie van veevoer en meer dan de helft van de Europese graanproductie wordt gevoerd aan koeien, varkens en andere dieren in de vee-industrie. Ook van het in Nederland geteelde graan wordt minstens tweederde gebruikt voor veevoer. “Nederland legt met haar intensieve veehouderij een enorm beslag op de wereldvoorraad granen en andere plantaardige eiwitten. Immoreel nu hongersnoden dreigen. Helemaal kwalijk is het dat Nederlandse veehouders nu veevoer aan het hamsteren zijn”, licht Ouwehand toe.

De Partij voor de Dieren vindt dat de minister zich sterk moet maken voor het verbouwen van minder veevoer en meer granen voor mensen. Landbouwgronden moeten beschikbaar worden gesteld voor het telen van gewassen voor menselijke consumptie. En gewassen die nu al geschikt zijn voor menselijke consumptie moeten zo snel mogelijk daarvoor worden benut. “Uit berekeningen van de Universiteit van Minnesota blijkt dat we 4 miljard mensen extra kunnen voeden als we onze akkers niet meer gebruiken voor veevoer en biobrandstof, maar voor voedsel voor mensen”, licht Ouwehand toe. “Voedseltekorten zullen in de toekomst alleen maar toenemen door de klimaat- en biodiversiteitscrisis en dat vergroot de noodzaak om versneld landbouwgronden beschikbaar te maken voor menselijke consumptie.”

Fokbeperkingen
De PvdD-fractievoorzitter pleit tevens voor het instellen van fokbeperkingen voor de veehouderij. Door de prijsstijgingen van veevoer brengen Nederlandse pluimveehouders nu al leghennen eerder naar de slacht en ook zou al sprake zijn van noodslachtingen. “Ze vinden het blijkbaar te duur om de dieren in leven te houden”, zegt Ouwehand. “Het kan niet zo zijn dat er onverminderd dieren gefokt worden om ze vervolgens geen eten meer te geven omdat voer te duur of te schaars is. Met fokbeperkingen kunnen we dit dierenleed voorkomen. Bovendien dragen we zo bij aan een eerlijker voedselverdeling. Veel minder dieren in de veehouderij betekent een veel minder groot beslag op landbouwgronden en op de wereldvoorraad plantaardige eiwitten.”

Lees ook het opiniestuk ‘Voorkom honger, krimp de veestapel’ dat Esther Ouwehand schreef over de graancrisis.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Dieren krijgen een plaats in crisisdraaiboeken

De minister van Justitie en Veiligheid gaat op verzoek van de Partij voor de Dieren ook dieren een plaats geven in crisisdraa...

Lees verder

'Defecte laadpalen dragen niet bij aan voorbeeldfunctie'

De Partij voor de Dieren heeft de minister van Binnenlandse Zaken opgeroepen de defecte laadpalen in de parkeergarage van de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief