'Defecte laadpalen dragen niet bij aan voor­beeld­functie'


PvdD roept minister op laad­punten Tweede Kamer snel te repareren

12 april 2022

De Partij voor de Dieren heeft de minister van Binnenlandse Zaken opgeroepen de defecte laadpalen in de parkeergarage van de Tweede Kamer zo snel mogelijk te repareren of vervangen. “Dit draagt niet bij aan de voorbeeldfunctie en beleidsvoornemens van de Rijksoverheid om elektrisch vervoer aan te moedigen”, stelt PvdD-Kamerlid Lammert van Raan, die Kamervragen heeft gesteld.

Sinds de verhuizing van de Tweede Kamer naar B67 in augustus 2021 zijn er continu problemen met de laadpunten. Ze doen het vaker niet dan wel. “Er worden al maanden hinderpalen opgeworpen voor 'kamerbewoners' om elektrisch te kunnen rijden. En nu zijn de laadplaatsen zelfs met rood-wit lint afgezet alsof het een crime scene betreft”, vertelt Van Raan.
Medewerkers van de Kamer en Kamerleden die elektrisch rijden krijgen in antwoord op de vraag waarom de laadpunten niet werken te horen dat de Rijksgebouwendienst zou kampen met een tekort aan mensen en budget, waardoor reparatie of vervanging van de laadpalen niet op korte mogelijk zou zijn.
Van Raan: "De architecten van de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer hadden de opdracht duurzaamheid centraal te stellen, maar de Rijksgebouwendienst onder verantwoordelijkheid van minister Bruins Slot lijkt duurzaam vervoer nu welbewust te frustreren door de laadpalen buiten werking te laten en de parkeerplaatsen af te sluiten. Het is ondenkbaar dat burgers gemotiveerd kunnen worden voor duurzame keuzes wanneer volksvertegenwoordigers niet de kans krijgen zelf duurzame keuzes te maken op hun werkplek.”

Dienstauto’s
Eerder bleek al dat het kabinet nauwelijks een voorbeeldfunctie vervult om elektrisch rijden te stimuleren. Van alle dienstauto's van ministers zijn er slechts twee elektrisch, bevestigde de minister in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Eén van de redenen die de minister geeft is dat het aanbod van modellen met een ‘gewenste ergonomische inrichting beperkt’. “Waarom is het voor 2 van de 31 bewindspersonen wel voldoende en voor de andere 29 niet?”, werpt Van Raan tegen. Hij heeft vervolgvragen gesteld.

Gerelateerd nieuws

Dring de vraag naar veevoer terug nu hongersnood dreigt

Gezien de stijgende voedselprijzen en de dreigende hongersnood moet de vraag naar veevoer drastisch teruggedrongen worden. Es...

Lees verder

Succes: importverbod op houtige biomassa uit Rusland

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan het importeren van houtige biomassa uit Rusland. Een motie van de Partij voor d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief