'Dieren hebben beschutting en ruimte nodig, niet de kogel'


Uitstel van executie 1830 edel­herten tot nieuwe uitspraak rechter

19 november 2018

De Partij voor de Dieren is verheugd over het feit dat met het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen gewacht wordt tot de nieuwe rechtszaak op 29 november. “Dat er voorlopig nog geen schot in de zaak zit is de winst van vandaag. Er is letterlijk uitstel van executie. En we hopen dat van dat uitstel afstel komt”, zegt Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren.

De rechter zag vandaag onvoldoende aanleiding het verzoek te honoreren om de 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen voorlopig niet af te schieten. De provincie zal echter in ieder geval wachten tot 29 november, wanneer een volgende rechtszaak dient. Die gaat over de vergunning voor het afschieten die is verleend aan Staatsbosbeheer. Wassenberg: “Een nieuwe rechter krijgt dan een nieuwe kans om dit onzalige plan af te schieten. De dieren hebben bescherming, beschutting en ruimte nodig, in plaats van de kogel.”

Gezonde herten afschieten is zowel op de korte als op de langere termijn buitengewoon dieronvriendelijk en vormt voor geen enkel probleem een structurele oplossing. Want als reactie op de plots verminderde populatiegrootte zullen de overgebleven dieren meer jongen krijgen. Hierdoor moeten ieder jaar opnieuw veel dieren geschoten worden. De provincie heeft de mogelijkheid om het gebied te verbinden met andere natuurgebieden en meer beschutting aan te leggen, zoals al jaren wordt geadviseerd door wetenschappers, niet eens overwogen. Vergroting van het gebied zorgt ervoor dat de dieren hun natuurlijke trekgedrag kunnen vertonen en op zoek kunnen naar voedsel wanneer er schaarste heerst. Beschutting is essentieel voor de dieren om het nodige vet op te sparen om de winter te kunnen overleven.

De Partij voor de Dieren zal zich in de Provinciale Staten van Flevoland en in de Tweede Kamer blijven verzetten tegen het beleid waarbij recreatie, toerisme en andere menselijke belangen boven die van de dieren gaan.


Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren doet in alle provincies mee aan Statenverkiezingen

De Partij voor de Dieren neemt volgend jaar in twaalf provincies deel aan de Provinciale Statenverkiezingen. Tevens doet de p...

Lees verder

Nieuwe eetcultuur op ministerie OCW: 'Carnivoor? Geef het door!'

Minister Van Engelshoven heeft op verzoek van PvdD-Kamerlid Christine Teunissen toegezegd het concept 'Carnivoor? Geef het do...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief