Stem­ver­klaring Partij voor de Dieren initi­a­tief­wets­voorstel voor een verbod op de pels­dier­hou­derij


30 juni 2009

Mevrouw Ouwehand (PvdD): Voorzitter. Het initiatiefwetsvoorstel voor een verbod op de pelsdierhouderij omvat een voorstel om de productschapsverordening voor de welzijnsinvesteringen een wettelijk en dus verplichtende basis te geven. Hoewel de termen "dierenwelzijn"en "diervriendelijke kooien" prachtig klinken, zijn het valse voorstellingen van zaken. Dierenwelzijn bestaat niet in de nertsenhouderij. Dat bleek al in 1999 en na weer een aantal jaren van pogingen om met welzijnsinvesteringen het welzijn van nertsen te verbeteren, ligt er opnieuw een stapel rapporten waaruit duidelijk blijkt dat de zogenaamde welzijnsinvesteringen per saldo niets opleveren voor de nerts.

Je zou dus kunnen zeggen dat je daar niets aan hebt, maar het is mogelijk nog erger. Opgelegde investeringen lokken uitbreidingen uit om de geinvesteerde euro's snel terug te kunnen verdienen. Sinds die investeringen is het aantal nertsen in Nederland bijna verdubbeld van 2,5 miljard naar 4,7 miljard dieren, die onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. Dat wil zeggen: onder erbarmelijke omstandigheden met een pvc-bisje van een centimeter of tien ter afleiding...

Allemaal met hetzelfde einddoel: vergassing voor hun bont. De Partij voor de Dieren voorziet, kortom, meer nadelen dan voordelen voor de nerts als de Verordening welzijnsnormen nertsen een wettelijke basis krijgt. Dat is de enige reden dat wij het amendement-Koopmans op stuk nr. 24, geheel tegen onze gewoonte in, zullen steunen.

Interessant voor jou

Bijdrage partij voor de Dieren aan Algemeen Overleg over natura 2000

Lees verder

Bijdrage Partij voor de Dieren aan een AO over Landbouw-en Visserijraad en 17e VN-commissie Duurzame Ontwikkeling

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer