Schrif­te­lijke vragen Wassenberg over het gebruik van poli­tie­paarden en -honden bij oproer­be­heersing


Indiendatum: 25 jan. 2021

Schriftelijke vragen van het lid Wassenberg (Partij voor de Dieren) aan de minister van Justitie en Veiligheid over het gebruik van politiepaarden en -honden bij oproerbeheersing

  1. Is het juist dat bij een verboden demonstratie in Amsterdam een politiepaard werd aangevallen met een ploertendoder, en daarbij gewond raakte? [1] Is het juist dat bij een verboden demonstratie in Eindhoven enkele politiepaarden uitgleden en één politiepaard in paniek losbrak en wegrende? [2]
  2. Hoeveel politiepaarden- en honden zijn er sinds de verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op 17 januari jongstleden ingezet en hoeveel daarvan zijn gewond geraakt?
  3. Erkent u dat paarden vluchtdieren zijn en derhalve de instinctieve reactie hebben om aan angstige situaties te willen ontkomen?
  4. Erkent u dat politiepaarden en –honden een verhoogd risico lopen om blootgesteld te worden aan geweld? Vindt u dat acceptabel?
  5. Op welke manier waarborgt u het welzijn van de politiepaarden en –honden?
  6. Bent u bereid alternatieven te onderzoeken voor de inzet van politiepaarden- en honden bij oproerbeheersing? Zo ja, binnen welk tijdsbestek? Zo nee, waarom niet?

[1] https://www.telegraaf.nl/nieuws/279513778/politiepaard-aangevallen-met-ploertendoder-bij-verboden-protest

[2] https://www.hartvannederland.nl/nieuws/misdaad-112/heftige-dag-politiepaarden-amsterdam-eindhoven