Kamer­vragen aan de minister van BuZa over het bericht van een ritueel geslachte koe voor het WK in Zuid Afrika


Indiendatum: jun. 2010

Vragen van het lid Thieme (Partij voor de Dieren) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht van een ritueel geslachte koe voor het WK in Zuid Afrika

1. Kent u het bericht “Koe stemt voorouders gunstig voor WK ”, waarin melding wordt gemaakt van een ritueel geslachte koe naast een voetbalstadion in Johannesburg voor het WK voetbal?

2. Deelt u de mening dat de rituele slacht van koeien in of om de stadions waar het WK gespeeld wordt af te keuren valt? Zo neen, waarom niet?

3. Bent u bereid de FIFA, mede in het licht van de reactie van de FIFA dat rituele slachtpartijen niet zullen plaatsvinden , hier op aan te spreken?

4. Bent u bereid de ambassadeur van Zuid Afrika om opheldering te vragen over deze misstanden? Zo neen, waarom niet?

Indiendatum: jun. 2010
Antwoorddatum: 14 jun. 2010

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Thieme (PvdD) over het bericht van een ritueel geslachte koe voor het WK in Zuid-Afrika.

Vraag 1
Kent u het bericht “Koe stemt voorouders gunstig voor WK” 1), waarin melding wordt gemaakt van een ritueel geslachte koe naast een voetbalstadion in Johannesburg voor het WK voetbal?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat de rituele slacht van koeien in of om de stadions waar het WK gespeeld wordt af te keuren valt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Ja, ik wijs dit ritueel af. Onnodig lijden van dieren moet altijd voorkomen worden.

Vraag 3
Bent u bereid de Wereld Voetbalfederatie FIFA, mede in het licht van de reactie van de FIFA dat rituele slachtpartijen niet zullen plaatsvinden 2), hier op aan te spreken?

Antwoord
Volgens onze informatie is de rituele slachting uitgevoerd door lokale stamhoofden en is de FIFA op geen enkele wijze betrokken geweest bij de rituele slachting. Derhalve zal ik de FIFA hierop niet aanspreken.

Vraag 4
Bent u bereid de ambassadeur van Zuid-Afrika om opheldering te vragen over deze misstanden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn volgens onze informatie niet betrokken geweest bij de rituele slachting. Ik zie geen aanleiding om de ambassadeur van Zuid-Afrika om opheldering te vragen over dit incident.

1 De Telegraaf, 26 mei 2010 http://www.telegraaf.nl/telesport/wk2010/6786307/__Koe_geslacht_voor_gunstig_WK__.html?cid=rss

2 Brief FIFA, 26 april 2010: “Although the South Africa OC is not the owner of the stadiums, they have confirmed to FIFA that no plans to slaughter bulls at any World Cup stadium is known to them”

Interessant voor jou

Kamervragen aan de ministers van Justitie en LNV over de malafide paardenhandel

Lees verder

Kamervragen aan de ministers van Justitie en LNV over de illegale hondensmokkel

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer