Welzijn werk­dieren moet altijd voorop staan


Het welzijn van werkdieren, zoals politiepaarden en politiehonden, moet altijd voorop staan. Waar mogelijk moet worden ingezet op het ontwikkelen en gebruiken van alternatieve methoden voor ordehandhaving en oproerbeheersing.

Wij maken ons zorgen om het gebruik van de politiepaarden bij rellen. Hierbij krijgen paarden te maken met beangstigende scènes en zijn ze vaak doelwit van het publiek. Het komt hierbij voor dat de paarden gewond zijn, raken of worden aangevallen. Paarden zijn vluchtdieren en dat maakt hen snel angstig. Om de paarden enigszins te beschermen tegen het geweld krijgen ze plastic oog-, neus- en beenschermers, maar dit is in veel gevallen onvoldoende. Naast de paarden kunnen ook demonstranten ernstig verwond raken door de paarden.

Hulp- en geleidehonden

De Partij voor de Dieren vindt dat mensen met een beperking met een hulp- en/of geleidehond toegang moeten hebben tot openbare gelegenheden. Dankzij een motie van de Partij voor de Dieren wordt een wetsvoorstel waarin dit geregeld wordt behandeld in de Tweede Kamer. Daarnaast is het vanaf half 2015 verplicht geworden om assistentiehonden mee te mogen nemen in taxi’s.

Het standpunt Welzijn werkdieren moet altijd voorop staan is onderdeel van: Dierenrechten in de Grondwet