Fokken van rasdieren


De Partij voor de Dieren wil een verbod op het fokken op extreme uiterlijke kenmerken en een algeheel verbod op inteelt.

De gezondheid en het welzijn van dieren moeten voorop staan in de rasdierfokkerij. Een welzijnskeurmerk moet de tegenhanger worden van de stamboom. Op de fokkerij van gezelschapsdieren wordt nauwelijks toezicht gehouden door de overheid. Alleen Nederlandse bedrijfsmatige fokkers van honden en katten zijn verplicht zich te laten registreren, de rest heeft op dit moment vrij spel.

Iedereen die daar brood in ziet kan dieren fokken voor de huisdierenhandel, zonder specifieke voorschriften voor het dierenwelzijn. Ook de handel zelf wordt niet geregistreerd: de overheid heeft zelfs geen gegevens over het aantal honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels, reptielen en andere dieren die jaarlijks in ons land worden verkocht.

De PvdD wil dat fokkers en handelaren moeten beschikken over een vergunning voordat zij dieren mogen fokken of verkopen. Voor die vergunning moeten strenge welzijnsvoorschriften gelden. Zo mogen jonge dieren pas van hun moeder worden gescheiden wanneer zij daar fysiek en sociaal aan toe zijn, en moeten huisvesting en verzorging voorzien in de natuurlijke behoefte van het dier.

Selectieve fokkerij moet worden aangepakt en het aantal nesten dat een vrouwtje mag werpen moet worden gelimiteerd. Daarnaast moet er een sluitende identificatie en registratie voor alle dieren komen. Op dit moment is er alleen een identificatie- en registratieplicht voor honden van kracht.

Het standpunt Fokken van rasdieren is onderdeel van: Fok en handel in dieren

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws