Zwartboek Gifklikker.nl: omwo­nenden ziek van de gifspuit


2 mei 2014

Omwonenden van landbouwpercelen die met gif worden bespoten, maken zich grote zorgen over hun gezondheid. Als de gifkar is langsgekomen hebben mensen regelmatig hoofdpijn, last van hun keel en een misselijk gevoel. Ook treden vermoeidheidsklachten op. De belangrijkste zorg van omwonenden zit echter in de effecten van landbouwgif op de lange termijn. Omwonenden zijn bang voor het ontstaan van ziektes als Parkinson, Alzheimer en verschillende vormen van kanker. Ze vrezen vooral voor de gezondheid van hun kinderen en kleinkinderen. “We houden ons hart vast, en onze adem in.”

Dat blijkt uit het Zwartboek Gifklikker.nl, dat deze week verscheen. Dat schetst een indringend beeld van de impact die het gebruik van landbouwgif heeft op de kwaliteit van leven van de mensen in de buurt. Omwonenden worden letterlijk ziek, zijn zeer bezorgd over de lange termijneffecten en voelen zich niet veilig in hun eigen huis of tuin. Omdat er geen plek was waar deze mensen terecht konden met hun vragen en klachten, richtte de Partij voor de Dieren samen met Stichting Bollenboos in april 2013 het meldpunt Gifklikker.nl op. Het Zwartboek is een bundeling van de meldingen uit het eerste jaar.

Overhandiging
Onder grote belangstelling overhandigde Kamerlid Esther Ouwehand woensdag het eerste exemplaar van het zwartboek aan een campinghoudster uit Uffelte die naast een leliekwekerij woont. “We hebben een camping en maken ons al jaren ernstig zorgen. Wij ruiken het gif als er weer gespoten wordt”, zo meldde Janneke van den Engel op Gifklikker.nl. Steeds meer landerijen rond haar camping worden verpacht aan leliekwekers. Van den Engel is zwanger en is erg verontrust over de effecten die het gif kan hebben op haar ongeboren kind.

Taboe
Wat opvalt is dat een groot aantal melders anoniem wil blijven. Ook uit gesprekken die Esther Ouwehand het afgelopen jaar met verschillende melders voerde, bleek dat veel mensen zich niet vrij voelen om zich openlijk uit te spreken over hun zorgen. Klagen over je agrarische buurman wordt in plattelandsgemeenten niet gewaardeerd en veel mensen zijn bang met de nek te worden aangekeken als zij dat toch doen. Ook zijn omwonenden bang voor intimidatie door de boer.

Meldpunt gaat door
De Partij voor de Dieren en Bollenboos gaan door met Gifklikker.nl en intensiveren hun inzet met een nieuwe website. Zo willen ze ook mensen die het tot nu toe nog niet gedurfd hebben de kans geven alsnog hun zorgen te melden. Bovendien onderschreef de Gezondheidsraad onlangs het belang van een meldpunt in het rapport ‘Gewasbescherming en omwonenden’. De Raad vindt dat een initiatief als Gifklikker.nl eigenlijk door de overheid had moeten worden genomen. Esther Ouwehand: “Zolang de regering niets doet, geven wij met Gifklikker.nl omwonenden een stem. De vele meldingen laten zien dat de gifspuit een enorme impact heeft op het dagelijks leven van mensen in het hele land.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief