Acties voor gifvrije fiets­routes in vier provincies


2 mei 2014

De Partij voor de Dieren heeft deze week actie gevoerd tegen het gebruik van zwaar landbouwgif in Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zuid-Holland. Kamerlid Esther Ouwehand timmerde onder grote belangstelling actieborden in de grond, waarmee ze fietspaden symbolisch uitriep tot gifvrije routes. Ouwehand sprong daarmee op de bres voor de gezondheid van omwonenden van landbouwpercelen waar veel gif op wordt gespoten.

Mensen die een fietstochtje maken in het buitengebied lopen het risico gifdampen in te ademen van akkers die vaak pal naast fietspaden liggen. Onder andere in de bollenteelt wordt veel landbouwgif gebruikt dat mensen behoorlijk ziek kan maken. Mensen die in de buurt wonen van veelbesproken akkers maken zich zorgen over hun gezondheid. Die zorgen zijn terecht, concludeerde de Gezondheidsraad in een recent rapport. Landbouwgif wordt in verband gebracht met ziektes als Parkinson, kinderleukemie en verminderde vruchtbaarheid. De Partij voor de Dieren vindt daarom dat de regering ervoor moet zorgen dat de gevaarlijkste gifstoffen snel van de markt gaan en dat er ruim afstand wordt gehouden tussen de gifspuit en plekken waar mensen wonen of kinderen fietsen.

Drenthe en Overijssel
Op woensdag riepen de Partij voor de Dieren en Stichting Bollenboos een fietspad in de buurt van Havelte symbolisch uit tot gifvrij fietspad. Het fietspad, aan de rand van natuurgebied Holtingerveld, ligt pal naast een lelieveld dat onlangs is bewerkt met het zeer giftige bestrijdingsmiddel metam-natrium. Een fietser merkte het aan zijn ademhaling en meldde de situatie op Gifklikker.nl. “Ik verbaas me erover dat bij dergelijke bestrijdingsmiddelen geen waarschuwingsborden moeten worden geplaatst. Mijn ademhaling had er enorm onder te lijden”, aldus de melder. Vervolgens werd, samen met de werkgroep Bollenteelt Hardenberg, actiegevoerd bij een fietspad langs een zijarm van de Vecht, bij het Overijsselse Gramsbergen. Ook naast dit fietspad ligt een lelieveld. “Ik wist helemaal niet dat er gif zo dichtbij fietspaden wordt gespoten. En het is inderdaad nog te ruiken ook.”, aldus een passerende fietser.

Noord-Holland en Zuid-Holland
Op donderdag werd actiegevoerd in de Bollenstreek, bij Noordwijkerhout. Naast een fietspad dat grens aan een bollenveld plaatste Esther Ouwehand een bord met de tekst Gifvrij Fietspad. “Mijn kinderen fietsen elke dag naar school langs bollenvelden. Daar zie ik de boeren spuiten en ik vraag me dan af of het wel verstandig is dat wij daar fietsen”, aldus een bezorgde moeder. “Mijn zoontjes van 5 en 6 zeggen: ‘O, mama ze zijn aan het spuiten’, en dan zeg ik: adem in, hard fietsen!” In het Noord-Hollandse Castricum liggen bollenvelden langs een recreatief fietspad dat van het station naar zee, door de duinen en langs een waterwingebied, loopt. Ook hier vestigde de Partij voor de Dieren de aandacht op de gevaren voor fietsers en wandelaars.

Meldpunt Gifklikker.nl
Omdat omwonenden van bollenvelden nergens terecht konden met hun zorgen, heeft de Partij voor de Dieren samen met Stichting Bollenboos het meldpunt Gifklikker.nl opgericht. Sinds de lancering vorig jaar april zijn er honderden meldingen binnengekomen uit het hele land. Woensdag presenteerden de initiatiefnemers het Zwartboek Gifklikker.nl in Diever, waarin de meldingen uit het eerste jaar zijn gebundeld. Ook werd de geheel vernieuwde Gifklikker-website gelanceerd. Het meldpunt blijkt hard nodig en blijft dus ook open voor iedereen die bezorgd is voor het gifgebruik in zijn buurt.

Europa
Intussen zit Brussel een strenger gifbeleid in de weg met regels die de producenten van gif beschermen in plaats van de gezondheid van mens en dier. Daarom was ook Corinne Cornelisse, kandidaat voor de Europese verkiezingen voor de Partij voor de Dieren, was aanwezig bij de acties. “Het Europese gifbeleid bedreigt de volksgezondheid. Brussel geeft de gifproducenten voorrang boven het belang van een gezonde leefomgeving. Dat moet veranderen. De EU-regels moeten flink worden aangescherpt, zodat mensen die van de natuur willen genieten niet meer door gifnevels hoeven te fietsen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief