Wrede carna­valstra­ditie gans­trekken verboden


1 juli 2014

Ganstrekken, een Limburgse carnavalstraditie waarbij gedode ganzen de kop wordt afgerukt, is vanaf vandaag verboden. Na jarenlang aandringen van de Partij voor de Dieren, mogen particulieren bij wet geen ganzen meer doden. Daarmee is ook een einde gekomen aan het barbaarse volksvermaak ganstrekken.

In het Limburgse Grevenbicht werd tot nu toe ieder jaar nog ganstrekken (gawstrèkke) georganiseerd. Bij dit carnavalsspel proberen mannen te paard de kop van het lijf van een dode gans te trekken terwijl ze onder het dier – dat aan de poten is opgehangen - doorgalopperen. De ruiter die de kop van de gans eraf rukt, heeft gewonnen. Ganzen worden speciaal voor dit wrede vermaak gedood.

Esther Ouwehand stelde al in 2008 Kamervragen over het ganstrekken. Minister Verburg (CDA) vond de traditie eveneens verwerpelijk, maar stelde dat de beslissing om het te verbieden bij de gemeente zou liggen.

Aanhoudende maatschappelijke druk en nieuwe Kamervragen van de Partij voor de Dieren hebben ertoe geleid dat de traditie onhoudbaar werd. Vandaag is een wet van kracht geworden die het doden van ganzen door particulieren verbiedt. Omdat daarmee het doden van een gans ten behoeve van het ganstrekken strafbaar is, komt er alsnog een einde aan het carnavalsritueel.

Esther Ouwehand: “Ganstrekken als volksvermaak is niet meer van deze tijd. Het was een overblijfsel van andere gruwelijke ‘kwelspelen’ met dieren die de overheid allang heeft verboden. De carnavalsvereniging kan ongetwijfeld leukere activiteiten organiseren waarvoor geen dieren hoeven te worden gedood.”

De Partij voor de Dieren wil zo snel mogelijk af van álle vermaak en folklore die inbreuk maken op de integriteit en het welzijn van dieren. Zo wordt op Schiermonnikoog nog ieder jaar een haan drie dagen in een vlaggenmast gehangen, houdt het Gelderse Uchelen nog vast aan achterhaalde kamelenraces en zijn levende kerststallen nog steeds toegestaan. Daarom diende Esther Ouwehand een motie in om een einde te maken aan dieronvriendelijke tradities. Die motie is vandaag door de Tweede Kamer verworpen.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil einde aan stroomschokken bij aangebonden koeien

De Partij voor de Dieren wil dat het toedienen van stroomschokken en het permanent aanbinden van koeien in de veehouderij ver...

Lees verder

Kamervragen over massaal afschot van biggen wilde zwijnen

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over het massale afschot van biggen van wilde zwijnen dat vandaag begint. Thieme wi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief