Kamer­vragen over massaal afschot van biggen wilde zwijnen


1 juli 2014

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over het massale afschot van biggen van wilde zwijnen dat vandaag begint. Thieme wil van de staatssecretaris weten waarom pasgeboren dieren worden bejaagd en wat het effect van de bejaging is op de omvang en samenstelling van de populatie.

De zomerjacht op biggen vindt al enkele jaren plaats, zonder dat het een oplossing lijkt te bieden voor enig probleem. Gevolg van de zomerse nachtjachten met gebruik van restlichtversterkers en kunstlicht, in strijd met het Benelux Verdrag, is dat zwijnen onnodig schuw gemaakt worden, waardoor ze voor toeristen en natuurliefhebbers nauwelijks zichtbaar zijn.

Sinds 2008 pleiten wetenschappers voor het instellen van een jachtvrije zone, om de effecten van jagen en niet-jagen te kunnen vergelijken.

Lees hier het opinieartikel van PvdD-senator Niko Koffeman over de biggenjacht

Bekijk hier het filmpje over de biggenjacht van wildschilder Nico Bulder

Gerelateerd nieuws

Wrede carnavalstraditie ganstrekken verboden

Ganstrekken, een Limburgse carnavalstraditie waarbij gedode ganzen de kop wordt afgerukt, is vanaf vandaag verboden. Na jaren...

Lees verder

Opinie: Waarom de jacht het daglicht niet kan verdragen

Op 1 juli begint de lafste vorm van grofwildjacht die denkbaar is: de biggenjacht op wilde zwijnen Tijdens de zoogperiode va...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief