PvdD wil einde aan stroom­schokken bij aange­bonden koeien


26 juni 2014

De Partij voor de Dieren wil dat het toedienen van stroomschokken en het permanent aanbinden van koeien in de veehouderij verboden wordt. De Tweede Kamerfractie van de partij heeft de dieronvriendelijke praktijken deze week aan de orde gesteld tijden het Wetgevingsoverleg over Landbouw en Natuur met de staatssecretaris van Economische Zaken. Marianne Thieme: “Het permanent vastbinden van koeien en het toedienen van stroomschokken om het dier te dwingen haar behoefte niet op de ligplek te doen, past niet in een beschaafd land”. Staatssecretaris Dijksma heeft in het debat toegezegd te onderzoeken hoeveel bedrijven stroomschokken gebruiken.

In oude stallen komt het voor dat koeien permanent worden aangebonden aan een touw of ketting. Een zogeheten ‘koetrainer’ kan gebruikt worden om de ligplek van de aangebonden koe schoon te houden. Koetrainers zijn elektrische stroomdraden die boven de rug van de koe worden gehangen. Bij het mesten of urineren krijgen koeien een elektrische schok, zodat ze een stap naar achter doen en het ligbed schoon blijft.

Thieme heeft in februari kamervragen gesteld over het aanbinden van koeien. Aangebonden koeien kunnen niet lopen en hebben beperkte bewegingsruimte. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan en het welzijn van de koeien wordt ernstig aangetast.

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief