Weg met wegwerp­bekers


10 april 2018

Het aantal gebruikte koffiebekers op stations moet omlaag. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag haar steun uitgesproken voor een motie van de Partij voor de Dieren en 50Plus, waarin het kabinet wordt verzocht ambitieuze afspraken te maken met grote koffieketens om het gebruik van wegwerpbekers terug te dringen.In Nederland worden jaarlijks zo’n 3 miljard koffiebekers weggegooid, die ook nog eens moeilijk recyclebaar zijn. Inmiddels zijn al verschillende experimenten gestart om herbruikbare koffiebekers te stimuleren, maar die zijn nog te weinig bekend onder klanten. Zo is het kabinet samen met NS en ProRail een proef gestart waarbij klanten met een eigen koffiebeker € 0,25 minder betalen voor hun koffie. Deze proef is onderdeel van een GreenDeal gericht op een forse vermindering van stationsafval, die dankzij de Partij voor de Dieren in 2015 is gestart.

Frank Wassenberg: “Op stations wordt dagelijks duizenden kilo’s afval geproduceerd. Dat moet minder en dat kan door simpele gedragsveranderingen, zoals het meenemen van een eigen beker. NS en ProRail zijn op de goede weg, koffieketens worden langzaam wakker maar de ambities kunnen een stuk scherper. Weg met wegwerpbekers!”

Dankzij de vandaag aangenomen motie van Corrie van Brenk (50Plus) en Frank Wassenberg (PvdD) gaat de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat ambitieuze afspraken maken met NS, ProRail en grote koffieketens om het aantal gebruikte koffiebekers sneller en verder terug te brengen.

Gerelateerd nieuws

Tweede Kamer wil minder dierproeven in Europa

Het aantal proefdieren in Europa moet omlaag, vindt de Tweede Kamer. Zij sprak vandaag brede steun uit voor een motie van Fra...

Lees verder

Makkelijker overstappen naar andere bank

Overstappen naar een duurzame bank wordt binnenkort een stuk makkelijker. Met het unaniem aannemen van een motie van Kamerled...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief