Makke­lijker over­stappen naar andere bank


10 april 2018

Overstappen naar een duurzame bank wordt binnenkort een stuk makkelijker. Met het unaniem aannemen van een motie van Kamerleden Van Raan en Paternotte (D66) moet het kabinet nu werk maken van nummerbehoud bij een bankwisseling.


Overstappen van bank wordt door veel klanten als gecompliceerd ervaren omdat hun IBAN-nummer onlosmakelijk is verbonden met de bank. Op deze manier werpen de financiële instellingen nog steeds een drempel op voor klanten die niet langer bij een bank willen blijven omdat die bijvoorbeeld investeert in de fossiele industrie, megastallen of de wapenindustrie. Dankzij het initiatief van de Partij voor de Dieren, dat werd gesteund door D66, gaat de staatssecretaris uitzoeken hoe een overstapservice met nummerbehoud verankerd kan worden in de Bankenwet.

Lammert van Raan vindt het belangrijk dat bankklanten een signaal kunnen geven ten aanzien van het beleid van de bank op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid of beloningsbeleid: “Door een eenvoudige overstapservice met nummerbehoud kunnen burgers stemmen met hun voeten. Daarbij is hun rekeningnummer niet langer een moeilijke hindernis, maar een persoonlijk bezit dat gewoon meeverhuist. Het enkele feit dat deze motie unaniem is aangenomen geeft duidelijk aan dat de wens van nummerportabiliteit breed gedragen wordt, door iedereen, behalve misschien de bankensector.”

De Nederlandse Bank deed in 2016 onderzoek naar de mogelijkheden van nummerbehoud, zoals die bij telefoonabonnementen inmiddels gemeengoed is. En ook in EU-verband wordt er al lang op gestudeerd, maar er zit te weinig schot in. De motie van PvdD en D66 moet daar nu verandering in brengen.

Gerelateerd nieuws

Weg met wegwerpbekers

Het aantal gebruikte koffiebekers op stations moet omlaag. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag haar steun uitge...

Lees verder

Tweede Kamer: Geef huurders meer invloed op verduurzamen woning

Meer recht om je woning beter te laten isoleren. Of, als dat niet lukt, minder huur betalen. Twee aangenomen moties van de Pa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief