“Wat heb je aan geld als de ijskap smelt”


13 april 2016

De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet vol inzet op bescherming van de Noordpool. Voor de Zuidpool strijdt de Nederlandse regering voor optimale bescherming, maar voor de Noordpool lijkt economisch gewin boven de kwetsbare natuur en milieu geplaatst te worden. Onacceptabel, zegt Marianne Thieme vandaag tijdens het Kamerdebat over de Arctische regio.

Marianne Thieme roept het kabinet vandaag op om de strikte bescherming van de Zuidpool, ook te laten gelden voor de Noordpool. Want ondanks dat de Kamer in 2014 een motie van Marianne Thieme heeft aangenomen om de Arctische regio te vrijwaren van olie- en gaswinning, lijkt het kabinet zich te richten op het ontwikkelen van economische kansen in het Noordpoolgebied. Het kabinet wil zelfs actief de belangen gaan behartigen van Nederlandse bedrijven die geld kunnen verdienen olie- en gasboringen die plaats kunnen vinden nu de Noordpool opwarmt.

Marianne Thieme vraagt het kabinet dit niet te doen en de Noordpool net zo beschermen als de Zuidpool. Thieme: “Het kabinet wil alles wat mooi, ongerept en betekenisvol is beschermen, behalve wanneer er geld in de grond zit. Maar wat heb je aan geld als de ijskap smelt? Het kabinet hoort het speerpunt te leggen bij het behoeden van de arctische regio en de hele planeet voor verdere opwarming en vervuiling. Er is geen ander belang dat zwaarder kan wegen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief