Wassenberg: 'NS moet belofte over afval scheiden nakomen'


20 juli 2018

De NS moet haar belofte nakomen om driekwart van het afval op NS-stations in 2020 te scheiden. Dat stelt Kamerlid Frank Wassenberg, die vandaag vragen hierover heeft gesteld. “Dat de NS gescheiden afval alsnog op één hoop kiepert, kan niet zonder consequenties blijven.”

In afvalbakken op stations en in treinen laten reizigers jaarlijks 12.000 ton afval achter. In 2015 spraken NS en ProRail via een Green Deal samen met de overheid af om op stations en in treinen afval gescheiden in te zamelen, zodat tenminste 75% van het afval gerecycled wordt. Ook werd op verzoek van de Partij voor de Dieren afgesproken om de enorme hoeveelheid wegwerpbekers op stations in te dammen. Vandaag blijkt dat NS haar belofte breekt. Er worden te weinig combinatiecontainers geplaatst waarin afval gescheiden kan worden opgehaald en apart gezameld afval wordt alsnog op een hoop gegooid. Van de proef waarbij klanten die een eigen beker meebrengen 25 cent minder betalen voor hun koffie werd al eerder bekend dat er te weinig bekendheid aan wordt gegeven.

Kamerlid Frank Wassenberg wil weten hoeveel geld NS heeft gekregen voor de gemaakte afspraken in de Green Deal en welke consequenties NS kan verwachten nu zij haar beloftes breekt. Ook wil Wassenberg weten of de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat wel voldoende heeft gemonitord en op tijd heeft ingegrepen. “Het afval en het aantal wegwerpbekers op stations zullen hoe dan ook dringend naar beneden moeten. Daarom wil ik van de staatssecretaris weten hoe zij alsnog afgesproken ambities gaat waarmaken”, aldus Wassenberg.

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief