PvdD wil jacht­verbod op dieren in nood door extreme droogte


18 juli 2018

Jagen op wilde dieren, die door de droogte op de Veluwe al ernstig in het nauw gedreven zijn, is onethisch en moet verboden worden. Dat stelt Kamerlid Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren die hierover Kamervragen heeft gesteld. “Het zonder noodzaak bejagen van pasgeboren biggetjes die in een noodsituatie verkeren is meedogenloos. De minister moet snel maatregelen nemen”, benadrukt Van Kooten.

Sinds 1 juli, midden in de zoogtijd, worden de pasgeboren jongen van wilde zwijnen bejaagd. “Ondanks de aanhoudende droogte, ondanks het feit dat de moederdieren nauwelijks melk kunnen geven en ondanks het feit dat de melkgift lijdt onder droogte en stress. In dergelijke noodsituaties moet er onmiddellijk een algemeen jachtverbod komen, zoals dat ook gebruikelijk is in strenge winterse situaties”, aldus het Kamerlid.

Drinkplaatsen
De droogte in Nederland is volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), die vandaag code geel afgekondigd heeft, sinds droogte-recordjaar 1976 niet zo extreem geweest. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat de minister in deze periode van uitzonderlijke droogte behalve een algemeen jachtverbod, tevens extra drinkplaatsen aanlegt voor de dieren op de Veluwe. “Wij vragen de minister onze Kamervragen versneld te beantwoorden en de daaruit voortvloeiende maatregelen versneld uit te voeren, gelet op de nu heersende noodsituatie voor de dieren”, licht Van Kooten toe.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief