Wasbeer als huisdier verleden tijd


19 juni 2013

Het houden van exotische dieren als huisdier wordt eindelijk aan banden gelegd. Na jarenlange inzet van de Partij voor de Dieren en dierenbeschermingsorganisaties presenteerde staatssecretaris Dijksma vandaag de Positieflijst voor zoogdieren. Vanaf 2014 mogen particulieren en bedrijven alleen nog dieren houden die op deze lijst staan. Dieren die niet op de lijst staan, zoals wasberen, luipaardkatten en (witstaart) stekelvarkens, mogen niet meer worden gehouden, gefokt en verhandeld.

Een positieflijst is belangrijk, omdat mensen nu nog vrijwel alle dieren mogen houden. Dieren die helemaal niet geschikt zijn als huisdier, zoals de vos, de wasbeerhond en de dingo, worden via Marktplaats verkocht of gehouden in de achtertuin. Het houden van deze dieren gaat vaak gepaard met veel dierenleed, omdat het dier niet de mogelijkheid heeft zijn natuurlijk gedrag te vertonen. Het brengt daarnaast risico’s met zich mee voor de volksgezondheid en inheemse flora en fauna.

Maatregelen om het aantal te houden diersoorten te beperken, bleven jarenlang uit. In de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) die in 1992 van kracht ging, stond al dat er een lijst moest komen met zoogdiersoorten die geschikt zijn als huisdier. Vertegenwoordigers van alle stakeholders, zoals handelaren, liefhebbers, opvangcentra en dierenbeschermers discussieerden jarenlang over de samenstelling ervan. In 2010 kreeg de Wageningen Universiteit (WUR) van de toenmalige minister opdracht voor het opstellen van criteria en het ontwikkelen van een objectieve systematiek voor de Positieflijst. Na 21 jaar komt het kabinet nu eindelijk met een lijst.

De Partij voor de Dieren maakt zich al jaren sterk voor maatregelen tegen het houden, fokken en verhandelen van dieren waarbij hun welzijn wordt aangetast. In 2008 riep een aangenomen motie van Esther Ouwehand de regering op de illegale handel in exotische dieren aan te pakken en de import van deze dieren in te perken. Vorig jaar nam de Kamer een motie aan voor een positieflijst voor alle dieren, naast de lijst voor zoogdieren. Dankzij die motie komt de regering eind 2014 met een positieflijst voor vogels en reptielen.

Kamerlid Esther Ouwehand is blij met de positieflijst: “Iedereen met gezond verstand begrijpt dat een egel niet in een kooitje hoort, en dat een kangoeroe geen huisdier is. We zijn blij dat er nu eindelijk paal en perk wordt gesteld aan het houden van dieren die niet geschikt zijn voor een tuin of huiskamer”.

De Partij voor de Dieren heeft nog wel kritiek op een deel van het voorstel van de staatssecretaris. Zo mogen verschillende soorten wallabies en eekhoorns “onder voorwaarden” nog steeds worden gehouden, evenals lama’s, kamelen en rendieren. De partij wil dat deze dieren ook onder het totaalverbod worden geschaard.

De positieflijst zal door een motie van Esther Ouwehand regelmatig worden geëvalueerd.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Opinie: Groeiend verzet werkt. Uitverkoop natuur gestopt

Gepubliceerd in Nederlands Dagblad, 18 juni 2013 Creative Common ParkschuetzHet onzalige plan van Henk Bleker om de ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil einde vossenjacht

De Partij voor de Dieren wil een einde aan de jacht op de vos. Hier heeft de partij voor gepleit tijdens het debat over het g...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief